13 top activiteiten in Boedapest

13 activiteiten die je niet mag overslaan in Boedapest

Boedapest heeft verbluffende architectuur, een fascinerende geschiedenis en een kicken nachtleven. Prachtig gelegen aan rivier de Donau, herbergt deze bruisende stad bijzondere historische gebouwen, gave bars, mooie parken en eeuwenoude thermale baden. Het maakt niet uit waarvoor je naar de stad reist, je zult het fantastisch vinden. Zelfs met een krap budget kun je in de stad goed vooruit. Anderhalf uur van Boedapest vandaan ligt het Balatonmeer wat in de zomer een perfecte dagtrip is. 

Als onderdeel van onze ultieme Europa roadtrip bezochten we een van onze favoriete steden. We houden van Praag, Berlijn en Krakau maar Boedapest heeft het hele pakket. We hebben de beste activiteiten op een rijtje gezet om aan je reisroute voor Boedapest toe te voegen.  

Sint-Stefanusbasiliek Boedapest Hongarije - Reiskick

1. Start met een wandeling over Kettingbrug

Boedapest bestaat eigenlijk uit twee steden, Boeda en Pest die worden gescheiden door rivier de Donau. Door verschillende bruggen worden de steden met elkaar verbonden, de bekendste en mooiste is wel de Kettingbrug. Beide kanten zijn heel anders en als je de tijd hebt raden we aan voor iedere kant een dag uit te trekken. 

De Kettingbrug werd in 1849 gebouwd onder de officiële naam István Széchenyi. Bij nacht ziet de brug door verlichting er nog mooier uit.

Kettingbrug bij avond Boedapest Hongarije - Reiskick

2. Bezoek het kasteel van Boeda

Op de top van de Burchtheuvel ligt een groot complex dat de Burcht van Boeda (voorheen was dit het koninklijk paleis), de Nationale Galerie en het Historisch Museum van Boedapest omvat. Vanaf 1265 was de burgt de thuishaven van de Hongaarse koningen. Door het jaar heen worden bier-, wijn- en andere festiviteiten gehouden.   

Tip: de beste manier om het kasteel te verkennen is tijdens een rondleiding, van ongeveer twee uur, met gids. Verschillende toer opties zijn mogelijk maar deze toer is onze favoriet.  

hier tussen wiged van get your guid of van booking
Hero’s Square Boedapest Hongarije - Reiskick

3. Geniet van het mooie uitzicht bij het Fisherman's Bastion

Een van de mooiste uitzichtpunten over Boedapest vind je bij het Fisherman’s Bastion. Voorheen waren dit uitkijktorens maar tegenwoordig geniet je hier van een adembenemend uitzicht over de stad. De 7 torens zijn gratis te bezoeken. De hoogste 3 kunnen in het hoogseizoen een kleine vergoeding vragen (ongeveer 3 euro). 

Fisherman's Bastion Boedapest - Reiskick

4. Wandel door de Matthias kerk

De Matthias kerk is meer dan 700 jaar oud en daarmee een van de oudste bouwwerken in Buda. Het is gebouwd in gotische stijl en heeft een kleurrijk pannendak. Binnen is het even adembenemend als aan de buitenkant. Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest. 

Matthias kerk  Boedapest Hongarije - Reiskick

5. Relax in een van de baden van Boedapest

Na een lange dag rondgeslenterd te hebben is er niets lekkerder dan te ontspannen in een van de beroemde thermale baden van Boedapest. Baden variëren tussen de 18 en 40 graden celsius op de meeste plaatsen en zouden ondersteunend werken bij gewrichtsaandoeningen, orthopedische en traumatologische nabehandelingen. De Széchenyi-baden is het grootste geneeskrachtige bad van Europa. Verzeker jezelf van een ticket voor het Széchenyi-bad zonder daarvoor in de rij te staan! 

Boedapest bij nacht Hongarije - Reiskick

6. Beklim de Sint-Stefanusbasiliek

In 1905 werd na tientallen jaren bouwen de Sint-Stefanusbaseliek voltooid. De toegang is gratis al doet een donatie bord anders vermoeden. Om de klim van 365 treden te maken wordt wel een entree gevraagd, welke overigens ook met een lift afgelegd kan worden. De klim is het zeker waard en de trap alleen al is prachtig. Boven aangekomen geniet je van een magnifiek panoramisch uitzicht over Boedapest. 

Sint-Stefanusbasiliek Boedapest top activiteit - Reiskick

7. Spot het Hongaarse parlementsgebouw

Het is bijna niet mogelijk om te missen vanaf het Fisherman's Bastion, het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld en grootste gebouw van Hongarije. De bouw duurde maar liefst 17 jaar en was klaar in 1902. Bezoeken kan onder begeleiding, helaas worden maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Het is aan te raden vooraf je kaartjes online te bestellen indien je interesse hebt. 

Tip: bezoek bij nacht de Boeda kant om het parlementsgebouw verlicht te zien of boek een cruise over de donau voor unieke foto’s!

Hongaarse parlementsgebouw Boedapest - Reiskick

8. Feest in de ruïne barren

Vanaf 2001 zijn in verlaten gebouwen, achtergelaten in de Tweede Wereldoorlog, Ruïne barren gemaakt. Vanaf de buitenkant zal het je niet opvallen dat het een bar is. Eenmaal Binnen blijkt achter iedere deur of trap een andere kamer te zijn met weer een hele andere beleving. De oudste ruïne bar in Budapest is Szimpla Kert. Gezien de Ruïne barren razend populair zijn is het aan te raden voor 23:00 binnen te zijn.   

9. Ga naar de grootste synagoge van Europa

In Boedapest staat de grootste synagoge van Europa genaamd Grote Synagoge, en is tevens de op één-na grootste van de Wereld. Het is afgerond in 1854 en biedt plaats voor 3.000 mensen. 

Tip: wij als bewoners van de lage landen hebben een voorliefde voor fietsen. In Budapest is het mogelijk de stad eenvoudig te verkennen met een fantastische begeleide fietstocht. In drie uur tijd kom je bij alle topattracties van Boedapest welke je niet wil missen. 

Grote Synagoge Boedapest - Hongarije

10. Hero’s Square

Het Heldenplein ligt aan het einde van Andrassy laan en is het grootste plein van Boedapest. Op het plein staan zeven beelden van de Magyaren stamhoofden. Een bezoek is eenvoudig te combineren met de Széchenyibaden besproken bij punt 4.  

Hero’s Square Boedapest Hongarije - Reiskick

11. Draai mee met het Boedapest reuzenrad

Stap in bij een van ‘s werelds grootste reuzenrad met een hoogte van 60 meter. Elke avond verlicht het rat met 10.000 gekleurde lichten. Aan het rat hangen 42 karretjes, zowel overdag als ook in de avond kun je met het wiel mee voor mooie uitzichten. 

Boedapest reuzenrad Hongarije - Reiskick

12. Aanbevolen overnachtingen

Als je opzoek bent naar een grote selectie hotels in Boedapest raden we aan op Booking.com te kijken. De site heeft de beste prijzen en een geweldig annuleringsbeleid. Om je voorruit te helpen hebben we een aantal goed beoordeelde accommodaties op basis van prijs voor je opgesomd.

Budget overnachting - The Hive Party Hostel Budapest heeft een gemeenschappelijke lounge en een terras. Er worden dagelijks feesten en concerten aangeboden aan de gasten. 

Middenklasse overnachten - Het D8 Hotel biedt accommodatie in het centrum van Boedapest. De Kettingbrug ligt 400 meter verderop en de Sint-Stefanusbasiliek is te voet in 6 minuten te bereiken. Het hotel heeft een gemeenschappelijke lounge en een bar. 

Luxe overnachten - Het Kempinski Hotel Corvinus Budapest ligt op ongeveer 700 meter van de Kettingbrug en de Sint-Stefanusbasiliek. Het heeft verschillende restaurants, luxueuze kamers met airconditioning en een binnenzwembad.

Kempinski Hotel Corvinus Budapest Hongarije - Reiskick

13. Uitstapje naar het Balatonmeer

Het grootste zoetwatermeer van Europa is het Balatonmeer. Als je in Boedapest bent in de zomer en op zoek naar verkoeling is dit het perfecte uitstapje. Op ongeveer 80 kilometer van Boedapest is het een populaire bestemming voor dagtripjes en vakanties. Lekker plonzen en ontspannen. Beoefen een van de vele watersporten zoals waterskiën, wakeboarden en kitesurfen. Feestgangers kunnen zich tot in de late uren uitleven op Siofok. Wij sliepen in het dorpje Balatonfüred bij Boutique Hotel Annuska.

Balatonmeer Balatonfüred | Boutique Hotel Annuska - Reiskick