Bezoek het prachtige Copacabana en het Titicacameer

Bezoek het prachtige Copacabana en het Titicacameer

Dit gezellige en knusse stadje is een populaire tussenstop voor de reis tussen Bolivia en Peru. En terecht. Copacabana ligt gelegen aan het enorme Titicacameer. Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld, circa 3.810 meter. De originele naam van Copacabana is Kota Kahuana, dit betekent uitkijkpunt over het meer. Het Titicacameer geeft Copacabana de perfecte toegangspoort voor het verkennen van de magische eilanden Isla del Sol en Isla de la Luna. Deze eilanden zijn rijk aan Inca-ruïnes en Boliviaanse cultuur. Hier is de reisgids met alles wat je moet weten om deze prachtige stad, het Titicacameer en omliggende eilanden te verkennen.

Reiskick Copacabana stad (3)

Het Titicacameer

Het Titicacameer is zowel het grootste meer van Zuid-Amerika als ook het hoogst bevaarbare meer ter wereld (circa 3.810 meter). Het grootste gedeelte van het meer is erg wild! Als het waait worden de golven wel twee meter hoog. Het diepste punt in het meer is 280 meter. Ongeveer 42 eilanden liggen in het meer waarvan de belangrijkste Isla del Sol, Isla de la Luna en Isla Suriqui aan de Boliviaanse kant. Aan de kant van Bolivia is Copacabana, gelegen aan de voet van het Titicacameer, de meest populaire stad om te bezoeken. Puno is de grootste stad aan de Peruaanse kant. 

Reiskick Copacabana Titicaca lake (3)

Copacabana

Dit kleine stadje aan de oever van het Titicacameer is een van de mooiste van alle steden in het Titicaca-gebied (zowel Peru als Bolivia). De originele naam van Copacabana is Kota Kahuana, dit betekent uitkijkpunt over het meer. De Spanjaarden konden dat niet uitspreken en hebben het veranderd. Copacabana bestaat uit kleine straatjes en gekleurde huizen. De Locatie van het stadje is een perfecte stop voor een aantal dagen voor reizigers tussen Peru en La Paz. 

Reiskick grens Peru Bolivia (2)
Hotel Copacabana (1) Reiskick auto reinigen Copacabana (2)

Het Titicacameer is beduidend de hoofdattractie van Copacabana, maar de stad heeft ook een religieuze betekenis die veel mensen uit Peru en Bolivia trekt. Een van de interessante activiteiten wordt elke ochtend rond 10 uur uitgevoerd. Voor de kerk staat een file met auto’s. Die worden door een katholieke priester of een Yatari (traditionele genezer van Aymara), met een gladiool in de hand en een emmertje gezegend. De motorkap is dan open en de reizigers worden ook gezegend met een mix van katholieke en Aymara-tradities. In de file is het een drukte van belang, de auto’s worden gepoetst en gepimpt met bloemen. 


Tip: de weekenden zijn het beste om de ceremonie bij te wonen. Het is dan de grootste kans om rijen auto's te zien die wachten om gezegend te worden.

Reiskick grens Peru Bolivia (9)

Verblijf in Copacabana

Dit zijn onze beste keuzes voor een verblijf in Copacabana Bolivia. Ben je opzoek naar een vleugje luxe, dan bevelen we Hotel Rosario Lago Titicaca aan. De kamers hebben een koloniale architectuur en zijn ruim. Vanuit je kamer heb je uitzicht op het Titicacameer. 

Hotel Rosario Lago Titicaca

La Cupula komt op de tweede plaats. De prachtige kamers in deze witte koepels in mediterrane stijl hebben een enorm uitzicht en de suites hebben zelfs een open haard voor de kille nachten. Bovendien zijn de privétuinen met levende lama’s een geweldige plek om achterover te leunen.

Hotel La Cupula

Basilica de la Virgin de la Candelaria

In het centrum ligt een plein met daaraan de Basilica de la Virgin de la Candelaria (zwarte Madonna kathedraal). Deze is opgedragen aan de heilige maagd Maria. Het altaar is van boven tot onder bewerkt met zilver. De kathedraal lijkt groot in verhouding met het stadje, maar dat is te wijten aan het belangrijkste standbeeld van het land dat hier staat. Tussen 2 en 5 februari komen duizenden mensen naar het Copacabana om het beeld te aanbidden. 

Reiskick Copacabana  kerk (2)

Isla del Sol

Vertaald betekend Isla del Sol eiland van de zon. Het eiland is een Heilige plek van de Inca’s om de zon te vereren. Inca-legendes vertellen dat de Isla del Sol de geboorteplaats was van de Inca-zonnegod en van Manco Capac en Mama Ocllo - de eerste twee Inca's. Er zijn een aanzienlijk aantal inca-ruïnes op het eiland. De belangrijkste ruïnes van de stad Cha'llapamapa zijn Titkala, Huellas del Sol (de voetafdrukken van de zon), Mesa Ceremonica (de ceremonie tafel) en de grootste van allemaal is de Chincana-site met meerdere verdiepingen die de ' Inca Palace '


Op het eiland is gemotoriseerd vervoer verboden, het eiland verken je dus wandelend. Voor transport wordt op het eiland gebruik gemaakt van Ezels. Helaas is alleen het zuidelijke gedeelte van het eiland geopend voor toerisme. Vanwege een conflict op het eiland tussen de gemeenschappen is in 2017 de noordelijke en centrale delen afgesloten. Probeer dus niet al wandelend naar deze gebieden te gaan, het kan wellicht onveilig zijn.

Reiskick Isla del Sol (16)
Reiskick Isla del Sol (11)

Isla de la Luna

Tegenover Isla del Sol ligt Isla de la Luna, vertaald als eiland van de maan. Het eiland is moeilijker bereikbaar aangezien hier niet veel boten naar toe varen. Isla de la Luna is een stuk kleiner dan Isla del Sol, hierop zijn ook minder attracties en voorzieningen. De belangrijkste attractie zijn de ruïnes van de Tempel van de Maagden aan de oostkant. Het is een rotsachtig gebied om naartoe te gaan. De klim is niet voor iedereen geschikt. Isla de la Luna is eenvoudig binnen een paar uur te verkennen.

Reiskick Isla del Sol (19) - kopie