La Paz in Bolivia, een absolute must-see

La Paz in Bolivia, een absolute must-see

La Paz is met 3.640 meter een van de hoogst liggende steden ter wereld. De plaats ligt in een kloof omringt met machtige bergen en besneeuwde toppen. De stad groeit nog steeds wat zorgt voor variërende hoogtes van 3.000 tot maar liefst 4.100 meter. Het heeft een perfecte mix van stads vitaliteit en natuurlijke schoonheid. La Paz is de grootste stad van Bolivia en tevens het financiële hart. Het klimaat is opvallend mild wat te danken is aan de ligging in het dal. Tijdens je bezoek aan Bolivia is La Paz een absolute must-see. Deze blog geeft je inzicht in de vele en gevarieerde activiteiten die je hier kunt ervaren.  

Het eerste dat je moet weten voordat je naar La Paz gaat, is dat het hoog ligt. Echt heel hoog! Meer dan 3 kilometer boven de zeespiegel. El Alto, hier bevindt de luchthaven zich, ligt zelfs op 4.060 meter. Deze hoogte is een heuse aanslag op het lichaam van mensen die vanaf zeeniveau aankomen of nooit op een dergelijke hoogte zijn geweest. Of je vatbaar bent voor hoogteziekte is niet te relateren aan een goede conditie of gezondheid. De ene persoon is hier vatbaarder voor dan andere. Om te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat lees je hier hoe je hoogteziekte kan voorkomen op reis.

Reiskick La Paz (2) (1)

Hoe kom je in La Paz

Met onze rondreis kwamen we vanuit Copacabana met de bus naar La Paz. Dit is slechts een korte rit maar stiekem wel vermoeiend gezien de hoogte. Reizigers die starten in Bolivia vliegen meestal op La Paz (eigenlijk ligt het vliegveld in de naburige stad El Alto), wat een perfect startpunt is om het land te verkennen. De is te danken aan de busdiensten. Vanuit hier vertrekken directe busreizen naar vele plaatsen in het land zelf, maar ook naar Chili, Peru en Argentinië. 

Reis kick La paz  Puma Punktu (17)

Heksenmarkt

Bij onze voorbereiding lazen we op veel blogs de aanbeveling om de Heksenmarkt te bezoeken. Deze markt is voornamelijk gericht op toeristen. Alhoewel we goed voorbereid waren vonden we het maar een rare plaats en wat overdone (met name de recensies). Het is een markt met opgehangen alpaca foetussen, verschillende poeders en souvenirs. De foetussen worden verkocht om te offeren aan Pacha Mama (moeder aarde). 

Reiskick La Paz (26)
Reiskick La Paz (25)

Straatmarkten

In onze ogen zijn de straatmarkten een van de highlights van La Paz. Het land kent namelijk bijna geen supermarkten of winkelcentrums, maar wel drukke, kleurrijke markten. Urenlang kun je rondslenteren door de straten en genieten van mensen, kraampjes en bekijken van souvenirs. Markten zijn rondom Mercado 16 de julio, Mercado Lanza en Mercado Negro om er maar een aantal te noemen. 

Let wel op voor zakkenrollers, beter nog ga je met een lokale gids om te begrijpen wat je ziet. Zo ontdek je de stad op een unieke manier en eindig je op de Killi killi, een mooie uitkijk plaats over de hele stad. Boek hier een rondleiding  met lokale gids door La Paz

Reiskick La Paz plein San Fransisco(13)
Reiskick La Paz omgeving (7)

Uitzicht in de Teleferico

In La Paz is het openbaar vervoer deels geregeld door gondels. Deze zijn geplaatst in opdracht van president Evo Morales. De hoger gelegen wijken van La Paz zijn hierdoor verbonden met het centrum. De gondel heeft een lengte van 16 km en is daarmee de langste ter wereld. De gondels zijn geplaatst door een Zwitsers Bedrijf.  Een rit met de gondel kost slechts 1 euro. De gondels zijn speciaal gebouwd voor de lokale bevolking. Het verbindt helaas toeristische attracties niet zo goed met elkaar. Een reisje naar El Alto geeft je echter wel een fantastisch uitzicht over de stad. 

Reiskick La Paz (15)

Koloniale gedeelte van La Paz

Bezoek het kleurrijke koloniale gedeelte. Het straatje Calle Jaen springt er bovenuit met de kleuren, wat winkeltjes en musea. Deze smalle straat is bekleed met kinderkopjes en de gevels hebben de pasteltinten geel, roze en blauw. In het weekend is de straat gevuld is met livemuziek en entertainment. Geniet hier van het lokale La Paz-bier in een traditionele omgeving. 

Reis kick La paz  koloniale wijk(2) Reis kick La paz  koloniale wijk(1)

Overnachten in La Paz 

La Paz zit vol met plekken om te verblijven - hier zijn een paar plaatsen met een goede ligging om te overwegen bij het plannen van je reis. 

El Rey Palace Apart Hotel is centraal gelegen. Vanaf hier is de stad eenvoudig te voet te verkennen. Het hotel is keurig schoon en beschikt over ruime kamers. In de prijs zit een goed ontbijt inbegrepen.

Opzoek naar een leuk hostel in La Paz? Loki hostel is een feesthostel met een bar, verschillende zonnige ontmoetingsplekken met spelletjes en tv's en meer dan 180 bedden. Het dakterras is geweldig.

El Rey Palace

Valle de la Luna

Op 25 minuten rijden van de stad La Paz in Bolivia bevindt zich de Valle de la luna. Beter bekend als de maanvallei. Het is gevormd uit een kleiberg. Door de regen is het vervormd en lijkt het wat weg te hebben van het maanlandschap. Het is erg kleurrijk. Een super leuke halve dag trip wanneer je even weg wilt uit de drukte van La Paz. Er is een route van 15 minuten en een route van 45 minuten. Wanneer je de route van 45 minuten maakt dan kom je bij het meest indrukwekkende uitkijkpunt: Devil’s Point.

Reiskick La Paz moonvalley (4) (1)
Reiskick La Paz moonvalley (3) Reiskick La Paz moonvalley (1)

Archeologische vindplaats Tiwanaku-tijdperk

Puma Punku is een oude historische site uit de tijd van de Tiwanaku. De Inca cultuur heeft veel dingen van deze oude cultuur overgenomen. De Tiwanaku is een paar honderd jaar voor de Inca cultuur verdwenen en heeft wel 2.000 jaar bestaan! Dit is hoogst interessant om te bezoeken wanneer je meer wil weten van deze vrij onbekende beschaving. De stenen zijn perfect gesneden en de samenleving was instaat om piramides te bouwen. Er is nog maar een klein gedeelte van te zien. 


De Tiwanaku kende drie treden van stand: de Nobelen, de krijgers (Chacha Puma, hadden een hoofd van een poema op) en de gewone burgers. De Nobelen en krijgers hadden een lang schedel, dit werd gedaan door het hoofd met planken op te binden. Het blijkt een vindingrijk volk dat veel experimenteerde. Zelfs operaties werden met succes gedaan aan de hersenen. Archeologische opgravingen tonen schedels waarbij wel vier keer in het schedel is gesneden. Het aangrenzende museum herbergt veel keramiek, bronzen voorwerpen en stenen beelden al dan niet door de Spaanse veroveraars geschandaliseerd. Houd rekening dat een bezoek zes tot acht uur in beslag neemt, dit is een volledige dagtrip vanuit La Paz. 

Reiskick La Paz Puma Punktu (16)
Reiskick La Paz Puma Punktu (1) Reiskick La Paz Puma Punktu (6)
Reiskick La Paz Puma Punktu (15)

Death Road

Fiets over de Death Road! Voor de echte avontuurlijke reiziger. Dit is een van de gevaarlijkste wegen ter wereld. De route begint bij een hoge bergpas en eindigt in het tropische oerwoud. 65 p.p. voor een tour. Kijk eens bij Get Your Guide voor meer info.