Klimaat en beste reistijd voor Brazilië – Rio de Janeiro & Sao Paulo

Klimaat en beste reistijd voor Brazilië – Rio de Janeiro & Sao Paulo

Brazilië heeft verschillende klimaatzones, niet gek natuurlijk als je kijkt naar de omvang van het land. Verschillende bestemmingen zijn het hele jaar goed te bereizen, toch is het belangrijk wat basisgegevens te hebben voor je naar het land vertrekt. Brazilië kent over het algemeen een regenseizoen (vaak in de zomer) en een droog seizoen. Regen is de belangrijkste factor die beschouwt moet worden bij het plannen van een vakantie. De winter in Brazilië is het tegenovergestelde van het noordelijk halfrond en duurt van mei tot september. De meeste toeristische bestemmingen aan de kust hebben het hele jaar door tropische zeewater temperaturen boven de 27 graden. 

Reiskick Rio de Janeiro Sugar leaf mountain (11)

Klimaat Rio de Janeiro

In Rio de Janeiro is de winter net als de zomer in het noorden van Europa, variërend tussen 14 en 20 graden. Dankzij de vochtigheid kunnen de avonden daar echter verrassend koud aanvoelen, dus zorg ervoor dat je een jas en een lange broek meeneemt. Er zijn ook meer bewolkte en regenachtige dagen in de winter van Rio, maar ook veel blauwe luchten en zonnige dagen. De winter is een van de beste tijden om bezienswaardigheden te bezoeken in Rio dankzij de koelere temperaturen en het gebrek aan waas, wat een eindeloos uitzicht oplevert.

Reiskick Rio de Janeiro Sugar leaf mountain (5)

Beste reistijd Rio de Janeiro

Het kiezen van de beste tijd om Rio de Janeiro te bezoeken, hangt sterk af van je focus. Rio's klimaat is heet en subtropisch in de periode van november tot februari, dit is het hoogseizoen. Strandactiviteit, plezier en amusement (strand- en watersport evenementen, carnaval repetities, Braziliaanse en Argentijnse vakanties) zijn dan het hoogste. Deze tijd is ook het meest regenachtige, al duren de typische buien niet lang. Strand Bezoeken worden daar niet door beïnvloed. Bedenk wel dat deze periode het duurste is. April en mei zijn bijvoorbeeld een goed alternatief om te reizen. 

Reiskick Rio de Janeiro Christus de verlosser (2)

Klimaat Sao Paulo (Paraty)

Sao Paulo is een Braziliaanse provincie waar Paraty zich bevind. Sao Paulo heeft geen (sub)tropisch weer. Van december tot maart is het zomer in Sao Paulo. Deze periode is vochtig en regenachtig, terwijl de winter mild is en temperaturen heeft van 13 tot 24 graden. De droogste maanden zijn juni en juli en zijn uitstekend om de omgeving te verkennen.  De lente- en herfstmaanden zijn zonnig en de temperatuur is hoger met enkele regenbuien. 

Reiskick Paraty (18)

Beste reistijd Sao Paulo

April tot september zijn een goede keuze als je regen wil vermijden. De zomers zijn warm maar regenachtig, deze periode is het beste voor strand reizen. De wintermaanden zijn het beste voor het bezichtigen en bezoeken van activiteiten, het kan wel wat frisser zijn.

Reiskick Paraty track (2)