12 nuttige tips voor het vervoer door Bolivia

12 nuttige tips voor het vervoer door Bolivia

Een proeverij van een week in het land omgeven door het Andes gebergte zal al snel veranderen in een onvergetelijke ervaring. Reizen door Bolivia kan echter uitdagingen en eigenaardigheden met zich meebrengen. Aangezien het land vele unieke toeristische attracties heeft om te beleven en van te genieten, zou je reis niet eng of frustrerend moeten zijn. Wanneer je een reis naar Bolivia plant, zullen deze praktische tips je bezoek onvergetelijk en veilig maken. 

Reis kick La paz  koloniale wijk(2)

Reizen naar Bolivia en binnenlandse vluchten 

Je kunt op verschillende manieren naar Bolivia vliegen. De beste startpunten zijn Santa Cruz of La Paz in Bolivia. Daar vandaan kun je eenvoudig het land verkennen of doorvliegen naar andere bestemmingen. Binnenlandse vluchten worden in Bolivia steeds populairder. De tarieven zijn hierdoor aantrekkelijk (€50-€100) en zijn niet zo tijdrovend als de busritten. Reis je vanuit een buurland, dan is reizen met een bus vaak het eenvoudigst en voordeligst. 

Reiskick Copacabana auto versieren (1)

Lange afstand busritten

In Bolivia is het absoluut de goedkoopste en makkelijkste manier te reizen met de bus. Ritten van tien uur of langer klinken niet zo plezierig, maar door het goede busnetwerk is dit het beste alternatief om te reizen tussen steden in Bolivia. Gelukkig rijden de meeste bussen ’s nachts waardoor je het grootste gedeelte van de reis kunt slapen. Bijkomend voordeel is dat je geld uitspaart op een hotel overnachting.  

Voor een goede bus-ervaring is het boeken van de juiste bus belangrijk. Bij het reserveren van een nachtrit zorg dat je een ligstoel (“cama”)  reserveert voor het extra comfort. In Bolivia kan het voorkomen dat een plaats twee keer wordt verkocht. Om zonder extra stress de bus in te hoeven stappen gebruik je het beste Get Your Guide om een ticket te boeken. Je kunt het ticket gratis tot 1 dag voor aanvang annuleren.    

Drink niet teveel. De meeste bussen maken weinig stops en als de bus al een toilet heeft is het een grote kans dat je hier niet op wil zitten. Neem voor de zekerheid toilet papier, vochtige doekjes en handgel mee! 

Reiskick jeep safari (43)-2

Openbaar vervoer in Bolivia 

Gebruik maken van het openbaar in elk land is de beste manier om met lokale mensen te leren kennen. Bolivia kent verschillende vormen van openbaar vervoer. Het is gemakkelijk, goedkoop en kan erg leuk zijn. Zo bestaat het openbaar vervoer in dit land (radio) taxi’s, trufi’s, mini’s en micro’s. Hier een korte toelichting van ieder vervoersmiddel: 


Radio taxi’s zijn aangesloten op de centralen en moeten melden bij hun bedrijf. De taxi’s zijn te herkennen aan de verlichte borden op het dak. Zorg dat je voor je instapt een prijs afspreekt en hier over onderhandelt. Voor deze taxi’s betaal je iets meer maar daarvoor zijn zo ook veiliger. 


Onafhankelijke taxi’s zijn mensen die in hun auto rondrijden met een bordje taxi op hun voorruit. Hoewel de meeste van deze chauffeurs eerlijk geld willen verdienen, kunnen de taxi’s onveilig zijn voor buitenlanders. 


Let op: met name in La Paz komen 'expres ontvoeringen' soms voor wanneer buitenlanders gebruik maken van onafhankelijke taxi's. Het is niet de moeite waard om hierop een beetje geld te besparen.


Trufi’s zijn soort van wijk busjes, gedeelde taxi’s die een vaste route rijden. Deze zijn te herkennen aan de borden in hun voorruit. Door aan te geven “acá por favor” kun je uitstappen waar je maar wil. Deze kosten vaak slechts drie  Boliviaanse bolivianos (€0,50). 


Puma Katari-bussen kennen we hier beter als lijnbussen. Ze rijden vaste routes en stoppen alleen bij bushaltes, kosten hiervoor zijn ongeveer twee Boliviaanse bolivianos (€0,33). 


Mini’s zijn hetzelfde als de Puma Katari-bussen maar kleiner. In de busjes passen 15 personen. Sommige Mini’s rijden naar nabijgelegen steden.   


Micros zijn creatief beschilderde schoolbussen die vaste routes lopen zoals de trufi’s en mini’s maar nog goedkoper (€0,25). De bussen zitten vaak een stuk voller aangezien de gangpaden ook als plaatsen worden vergeven.

Reiskick La Paz (15)

Auto huren

Slechts weinig reizigers kiezen om een auto te lenen in Peru. Wegen zijn slecht en je hebt ten alle tijden 4 wiel aandrijving nodig. Bolivianen rijden op zijn zachts uitgedrukt onveilig. Buiten de steden heb je gereedschap en materiaal nodig, mocht iets gebeuren zal je de auto zelf moeten repareren. Het is ongeveer dezelfde prijs als je een privé chauffeur huurt met auto. 

Een deskundige gids voor een bezoek aan El Salar de Uyuni, Bolivia

Standaard taxi tarieven kunnen variëren van vijf tot tien bolivianos ($ 0, 7- $ 1, 5 USD) voor een korte reis binnen een stad.

Reiskick La Paz Puma Punktu (8)