Zo kun je hoogteziekte voorkomen op reis

Zo kun je hoogteziekte voorkomen op reis

Ben jij van plan om op vakantie te gaan naar hooggelegen plekken zoals La Paz (Bolivia), Cusco (Peru) of Zhongdian (China). Bereid je dan goed voor en onderschat de hoogte niet. In Nederland en België leven we op zeeniveau waar een hoog zuurstofgehalte is. Op hoge hoogtes is de lucht ijler en daar is ons lichaam niet aan gewend. Om hoogteziekte te voorkomen is het belangrijk om te acclimatiseren. Of je vatbaar bent voor hoogteziekte is niet te relateren aan een goede conditie of gezondheid. De ene persoon is hier vatbaarder voor dan andere. Reizen naar een plaats boven een ligging van 3.000 meter heeft hoe dan ook een grote impact op het lichaam. Om te voorkomen dat je jouw droomreis vroegtijdig moet staken, hebben we hier tips voor je. 

Reiskick hoogte

Respecteer de hoogte 

Gelukkig hebben wij nooit last gehad van hoogteziekte. Waarschijnlijk omdat we begrijpen hoe erg de impact kan zijn. Onderschat het niet, veel reizigers hebben hierdoor de reis moeten stoppen of zijn opgenomen in het ziekenhuis. Helaas is het beste medicijn afdalen naar lager gelegen gebieden. Dit kan voor je reis roet in het eten gooien. Als je ‘meer geluk’ hebt kun je bij hoogteziekte beter worden door aan de beademing te liggen in het ziekenhuis. Helaas heb je nooit in handen dat je geen last gaat krijgen van de hoogte. Met deze tips kun je de kans wel verkleinen. 

Reis kick Uyuni jeep safari  (1)

Voorbereiding

Preventief slikken wij voor aankomst op grote hoogtes cordyceps. Dit is een extract van paddenstoelen wat een versterkende en opwekkende werking heeft op het lichaam. De paddenstoelen groeien in het Himalayagebergte. Verder nemen we gojibessen en hoogte pilletjes mee. In landen zoals Peru en Bolivia worden cocabladeren aangeboden. Het cocablad is een soort medicijn tegen de hoogte. Je krijgt hier meer energie van. 

Reiskick Uyuni jeep safari (11)

Wat de lokale gidsen vertellen

Reizen naar gebieden boven de 3.000 meter hoogte, is voor velen geen grap die vanuit zeeniveau komen of nooit op zo’n hoogtes zijn geweest. Gidsen afkomstig uit hoger gelegen gebieden suggereren dat preventieve maatregelen voor levensstijl, zoals het drinken van veel water, misschien zelfs gunstiger zijn. Gehydrateerd blijven is het halve werk. Luister naar je lichaam, geef jezelf wat tijd om te acclimatiseren en eet geen zware maaltijd. Kies in plaats van vlees vooral voor groenten en fruit. Leg voor je aankomst een accommodatie vast. Zo voorkom je, met name voor backpackers, dat je te lang rond aan het slenteren bent met zware koffers.

Reiskick Uyuni zoutvlakte (1)