Belangrijke informatie en tips voor Caïro

Belangrijke informatie en tips voor jouw bezoek aan Caïro, Egypte

Vertrek vanuit Aswan met een nachttrein naar Caïro. Caïro is de hoofdstad van Egypte en telt maar liefst 20 miljoen inwoners. Daarmee is het de grootste stad van Afrika, het Midden-Oosten en behoort het tot de grootste steden van de wereld. Deze stad kun je niet missen tijdens je rondreis door Egypte. Deze levendige metropool biedt afwisselende bezienswaardigheden zoals musea, eeuwenoude moskeeën, piramides en sfinxen. Check hier alle belangrijke informatie en tips voor je bezoek aan Caïro. 

Belangrijke informatie en tips voor jouw bezoek aan Caïro, Egypte - Reiskick

De Piramiden van Gizeh

De Piramiden van Gizeh zijn een van de bekendste en oudste bouwwerken van de wereld. De bouwwerken bestaan uit: de Piramide van Cheops, de Piramide van Chefren, de Piramide van Mycerinus en de drie kleinere “koningin”-piramiden. Deze monumenten zijn bijna vijfduizend jaar oud en zijn gelegen in het gedeelte Gizeh van de Egyptische stad Caïro. De Piramiden behoren tot een van de Zeven Wereldwonderen van de antieke wereld, waarvan deze de laatste is die overeind staat. 

De Piramide van Cheops is naar schatting gebouwd met zo’n 2,3 miljoen kalkstenen blokken die ieder tussen de twee- en drieduizend kilo wegen. Vroeger waren de stenen allemaal afgedekt zoals de top van de tweede piramide. De top was bedekt met zilver of goud. De eerste Piramide, de Piramide van Cheops, zou 5 miljoen ton wegen. Met de stenen zou je anderhalf keer een muur, van 1 meter hoog en 10 centimeter dik, kunnen bouwen rond de wereld. Lees hier alles voor je bezoek aan de Piramiden van Gizeh.

De Piramiden van Gizeh, Cairo - Reiskick

Sphinx

De Sphinx is hier niet de lokale pizzatent maar een enorm bouwwerk gelegen voor de Piramide van Chefren. De Sfinx is een mythisch wezen dat in verschillende culturen voorkomt. In iedere cultuur wordt het anders afgebeeld. De Sphinx komt in Egypte het meest voor als half man, half leeuw. Ten opzichte van de Piramiden van Gizeh lijkt de Sphinx echter maar klein. Toch is deze dik zeventig meter lang en twintig meter hoog.  

Sphinx Egypte, Cairo - Reiskick

Andere Piramides

In Egypte liggen zo’n 88 Piramides. Vanuit de Piramides van Gizeh is het 30 km naar Saqqara. Deze plaats was in de Egyptische oudheid een grafveld  van de stad Memphis. Hier staat de Piramide van Djoser. Dit is de eerst gebouwde Piramide en bestaat uit trappen. Een nieuwe manier van begraven. Voorheen werden vooraanstaande mensen begraven in 28 meter diepe graven. Bovenop deze graven lag een grote trede als of het van een trap was. Imhotep heeft op deze eerste laag steeds meerdere lagen aangebracht en zo ontstond de eerste trappiramide. Een 28 meter diepe graftombe is nog zichtbaar.

Piramide van Djoser, Cairo Egypte - Reiskick

Uitzicht bij de Piramide van Djoser

Vanuit hier geniet je een mooi uitzicht over de vlakte waar een aantal van de 88 piramides te zien zijn. In deze piramides werden de oudste farao’s begraven. Later in de koningsvallei die te zien is in Luxor. De Piramide van Djoser is van binnen een van de mooiste Piramides, een bezoekje waard dus. Bij ons waren er helaas restauratie werkzaamheden.

Piramides Cairo Egypte - Reiskick

Bezoek moskeeën in Caïro

Door heel Caïro liggen bijna duizend moskeeën. Het gros valt niet op maar sommige moskeeën zijn prachtig. Als je in de stad bent moet je minimaal één moskee hebben bezocht. De Ibn Tulun Moskee is de grootste moskee van Caïro en volgens velen één van de mooiste moskeeën ter wereld. De moskee is ruim 11 eeuwen oud. De Sultan Hassan Moskee, Moskee van Mohammed Ali (Cairo Citadel) en Al Azhar Moskee zijn andere prachtige moskeeën in Caïro.

Moskee van Mohammed Ali (Cairo Citadel) - Reiskick
Cairo Citadel Egypte - Reiskick Moskee van Mohammed Ali - Reiskick Egypte

Het Egyptisch museum

Midden in het centrum van Caïro is het grootste museum over de Egyptische oudheid gevestigd. Het museum herbergt meer dan honderdduizend objecten, verzameld vanuit archeologische sites in heel Egypte. Mummies zoals de beroemde Toetanchamon, beelden, dodenmaskers en andere gebruikte spullen zijn hier terug te vinden. Het museum is netjes en overzichtelijk. Wist je dat Farao’s op twee manieren zijn afgebeeld: met de armen gekruist (overleden) of met één voet voor de ander en rollen in de hand (levend).

Het Egyptisch museum Cariro - Reiskick

Khan el Khalili bazaar

De grootste bazaar van Egypte is de Khan el Khalili bazaar gelegen in Caïro. Deze bazaar heeft twee functies. Enerzijds worden er souvenirs aangeboden, anderzijds kruiden, groenten en kleding. Lokale bevolking en toeristen ontmoeten elkaar hier. Verder is het nog mogelijk een parfummakerij en glasblazer te bezoeken. Dit is interessant en je hebt zelf de mogelijkheid om parfum te maken. 

Khan el Khalili bazaar, Cairo Egypte - Reiskick

Overnachten in Caïro

Als je op zoek bent naar een grote selectie hotels in CaÏro raden we aan op Booking.com te kijken. De site heeft de beste prijzen en een geweldig annuleringsbeleid.

Om je voorruit te helpen hebben we een aantal goed beoordeelde accommodaties voor je opgesomd.

Het Ramses Hilton Hotel heeft uitzicht op de rivier de Nijl en ligt tegenover het Egyptisch Museum. Het hotel beschikt over een verhoogd terras bij het zwembad dat in de winter verwarmd is, een eigen casino en een fitnessruimte. De kamers hebben een balkon met uitzicht op de Nijl of een panoramisch uitzicht over de stad. Het Egyptisch museum is slecht op 4 minuten loopafstand.  

Mocht je graag uit willen kijken op de Piramiden en/of niet in de drukke stad willen overnachten? Dan raden we het Marriott Mena House aan. Het hotel beschikt over een spa, fitnessruimte en een zwembad. Vanuit het hotel is het mogelijk met een paard of kameel de, op een halve kilometer afstand liggende, Piramiden van Gizeh te bezoeken.

Liever een goedkoper optie om te overnachten in Caïro dicht bij de Piramiden? Op vijf minuten loopafstand ligt het hotel Great Pyramid Inn. Uiterst vriendelijk personeel en een prachtig uitzicht heeft het hotel op de Piramiden van Gizeh. Het hotel serveert ‘s morgens een authentiek Egyptisch ontbijt en de inrichting is geïnspireerd op de tijd van de Farao’s. 

De Egypte ervaring Caïro - Reiskick