De 10 leukste tips voor Zadar in Kroatië

De 10 leukste tips voor Zadar in Kroatië

Bezoek het mooie Zadar voor een echt vakantiegevoel. Romeinse ruïnes, middeleeuwse kerken, straten van marmer, Zadar is een fascinerende stad. Dwaal door de prachtige straten, bezoek een van de vele musea of ga eilandhoppen. Geniet aan het einde van de dag van de mooiste zonsondergang ter wereld (volgens Alfred Hitchcock). Bekijk hier de 10 leukste tips voor jouw bezoek aan Zadar. 

Kerk in Zadar in Kroatië - Reiskick

De oude stad Zadar

Zadar is een havenstad met een geschiedenis van meer dan 3.000 jaar. Gelegen aan de Adriatische Zee is Zadar in het verleden behalve Kroatisch ook Romeins, Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans geweest. Na vele veroveringen behoorde Zadar na de tweede Wereldoorlog, net als de rest van Kroatië, bij de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. In 1991 braken er anti-Servische rellen uit in de stad. Tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog is de stad meermaals onder vuur genomen. De sporen hiervan zijn nog altijd zichtbaar.

Skyline in Zadar - Reiskick

#1 Start bij De land gate

De land gate is de hoofdingang van de oud-stad van Zadar die omringd is door stadsmuren. Het is gebouwd naar ontwerp van een Venetiaanse architect in 1543. De Land Gate wordt gezien als een van de belangrijkste monumenten uit de renaissance tijd in heel Dalmatië. Wanneer je Zadar binnenkomt zal deze poort direct opvallen. 

De land gate in Zadar, Kroatië - Reiskick

#2 Bezoek de kerk van St. Donatus

De kerk in Zadar is het symbool van de stad dat werd gebouwd in de 9de eeuw. Voorheen heette de kerk de heilige drievuldigheid. In de 15de eeuw werd het hernoemd naar de persoon die startte met de bouw. De kerk van St. Donatus is het grootste pre-Romaanse bouwwerk in Kroatië. Momenteel wordt het gebruikt als Concertgebouw.

Tip: Maak een begeleide rondwandeling door het historische Zadar en kom meer te weten over dit door UNESCO beschermde gebied. Geniet van wat likeur Maraschino en proef de kaars Pag.

Bezoek de kerk van St. Donatus in Zadar - Reiskick
De kerk in Zadar is het symbool van de stad - Reiskick

#3 Luister naar de klanken van het zeeorgel

Na de tweede Wereldoorlog lag de stad in puin. Met de wederopbouw werd de esthetische kant vaak verwaarloosd. Om kunst in de stad een boost te geven werd het zeeorgel, een experimenteel muziekinstrument geïntroduceerd. In 2005 werd het zeeorgel geopend. Indrukwekkend en de moeite waard voor een bezoek. Niet alleen toeristen maar ook lokale genieten hiervan.

Luister naar de klanken van het zeeorgel in Zadar - Reiskick
Luister naar de klanken van het zeeorgel in Zadar, Kroatië - Reiskick

#4 Bekijk de zonnegroet van Zadar

Vlakbij het zeeorgel ligt de zonnegroet. Deze heet ook wel Sun Salutation. Deze grote ronde vloer is gemaakt van zonnecellen. Overdag nemen de zonnecellen de zonne-energie op. ’s Avonds tijdens de zonsondergang geven deze zonnecellen een lichtshow totdat de zonsopgang weer begint. De zeeorgel en de zonnegroet van Zadar zijn populair en worden druk bezocht.

Bekijk de zonnegroet van Zadar - Reiskick

#5 De mooiste zonsondergang!

Neem een plaats op de zeeorgel zodat je kunt genieten van het geluid en de lichtshow. Voor de lichtshow begint geniet je hier van de mooiste zonsondergang ter wereld volgens Alfred Hitchcock! De regisseur van een Oscar-winnende film heeft de zonsondergang vanuit zijn hotelkamer aanschouwt.. en probeerde dit met zijn camera vast te leggen. Al is hij hier maar een keer geweest, zonsondergang van Zadar is de mooiste. Wij hebben dit vastgelegd en het was erg mooi! 

De mooiste zonsondergang in Zadar - Reiskick

#6 Breng een bezoek aan de kathedraal van St. Anastasia

St. Anastasia is de grootste rooms-katholieke kerk van Dalmatië. Sinds de 4de eeuw stond hier al een basiliek. Een groot deel van het huidige gebouw dateren uit de 12de en 13de eeuw. De kathedraal heeft interessante architecturale aspecten zoals de grote rozet en fresco’s.

De kathedraal van St. Anastasia in Zadar - Reiskick

#7 Wandel door de stadstuin & the Captains Tower

De stadstuinen liggen hoger waardoor je op verschillende onderdelen van de stad een mooi uitzicht hebt! Bovenop bij de stadstuinen is een lounge. Wanneer je door de stadstuinen loopt zie je vanzelf de Captain's Tower. Dit is een vijfhoekige toren die op het plein Burana staat. De toren is een van de resterende verdedigingswerken van de stad. Rondom de toren zijn nog sporen van een Romeinse tempel.

Zadar capains tower in Kroatië - Reiskick
Tuinen in Zadar, Kroatië - Reiskick Tuinen in Zadar, Kroatië - Reiskick

#8 Vaar met een dagtrip naar Kornati nationaal park

Ga voor een ontspannen dagtrip mee met een boottocht het nationaal park in. Het park bestaat uit 140 eilanden. Je vaart dwars door het nationaal park waar je dolfijnen, zeehonden en ander zeeleven kunt ontmoeten. Tijdens de trip wordt er twee keer aangemeerd. Een keer bij een stenen strand en de andere bij een dorpje met een zandstrand. 

Wist je dat: in de buurt van Zadar wordt veel tonijn gevangen. Voornamelijk Japanners kopen de overbevist soort voor wel 100 euro per kilogram.

Vaar met een dagtrip naar Kornati nationaal park in Zadar - Reiskick
Vaar met een dagtrip naar Kornati nationaal park in Zadar - Reiskick

#9 Dagexcursie naar de Krka meren

Vanuit Zadar naar de Krka meren? De Krka meren is een nationaal park met maar liefst 7 watervallen met een totale hoogte van 242 meter. Geniet van de rust, maak een boottocht en neem een heerlijke duik in het water. Boek hier een tour inclusief rondvaart, wandeltocht, vervoer en ontbijt. Lees hier waarom je de Krka Meren moet zien wanneer je de Plitvice Meren al hebt bezocht.  NOG TOEVOEGEN

Krka meren in Kroatië - Reiskick

Parkeren in Zadar 

Rondom de oude stad zijn voldoende parkeerplaatsen. De parkeermeters doen het niet altijd als je hier langer dan een dag wil blijven staan. Bij kiosken in de stad is het voordelig om één of meerdere dagkaarten te halen á 7 euro per dagkaart. 

De mooie stad Zadar in Kroatië - Reiskick

Overnachten in Zadar 

Zadar zit vol met prachtige plekken om te verblijven - hier zijn een paar plaatsen om te overwegen bij het plannen van je reis naar de prachtige stad!

Goedkoop overnachten - Apartments Aria ligt op 500 meter van het dichtstbijzijnde strand en de populaire voetgangersbrug naar de oude binnenstad van Zadar ligt op 1 kilometer afstand. Er is gratis privé parkeergelegenheid. 

Middenklasse overnachting - Zoilo Rooms Zadar is een nieuw en prachtig appartement midden in het centrum van Zadar. De accommodatie ligt dicht bij populaire bezienswaardigheden, zoals het Archeologisch Museum van Zadar, het Paleis van de Hertog en het Volksplein.

Luxe overnachten - Het Teatro Verdi Boutique Hotel ligt in de oude binnenstad van Zadar, naast de historische monumenten en musea. 

Zoilo Rooms in Zadar, Kroatië - Reiskick