Alles wat je moet weten voor de Plitvice Meren

Alles wat je moet weten voor de Plitvice Meren

Wanneer je van plan bent om naar Kroatië te gaan, dan zul je vast wel van de Plitvice Meren gehoord hebben. Een sprookjesachtig park vol magische watervallen en meren. De Plitvice meren is een Must see in Kroatië. Het park bestaat uit 90 watervallen en 16 meren, genoeg om je een hele dag te kunnen vermaken. Door de schoonheid heeft het een plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het park is niet onder de aandacht uitgebleven, jaarlijks bezoeken vele toeristen het park. Om je goed voorbereid op pad te sturen, hebben we hier alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Plitvice Meren opgesomd. 

Alles wat je moet weten voor de Plitvice Meren, Kroatië - Reiskick

Koran Rivier, Plitvice Meren

Het nationaal park is te danken aan de Koran Rivier. Deze rivier stroomt duizenden jaren door het gebied en creëert dammen van kalksteen door het vallen van water. De dammen op hun tijd hebben ervoor gezorgd dat watervallen, meren en grotten zijn ontstaan. In het nationaal park leven beren, wolven en zeldzame vogels. Helaas is het op vogels na een kleine kans om de dieren te spotten. 

Het park is uitsluitend te voet te verkennen, het is daarom aan te raden om wandelschoenen aan te trekken. Bij heet weer is het verstandig om zelf een flesje water mee te nemen. Het park kent maar een paar plaatsen waar eten en drinken te koop is.

Koran Rivier in de Plitvice Meren - Reiskick

De ingangen en routes van de Plitvice Meren

Het park heeft twee ingangen. Vanaf ingang 1 zit je onderaan de meren en het dichtste bij de hoogste watervallen. Vanaf ingang twee zit je dichter bij de hogere meren. De Plitvice Meren hebben 7 verschillende routes. 

Ingang 1
Route A: 2-3 uur, totaal 3,5 kilometer.
Route B: 3-4 uur, totaal 4 kilometer (inclusief boottocht).
Route C: 4-6 uur, totaal 8 kilometer (inclusief treinrit en boottocht).

Ingang 2
Route E: 2-3 uur, totaal 5,1 kilometer (inclusief treinrit en korte boottocht).
Route F: 3-4 uur, totaal 4,6 kilometer (inclusief treinrit en boottocht) .
Route H: 4-6 uur, totaal 8,9 kilometer (inclusief treinrit en boottocht).

Ingang 1 en 2
Route K: 6-8 uur, totaal 18,3 kilometer (inclusief korte boottocht).

Wij raden route C en H aan. Je ziet dan het grootste gedeelte van het park. Geniet je van een boottocht en na de lange tocht word je met het treintje terug gebracht.

De ingangen en routes van de Plitvice Meren - Reiskick De ingangen en routes van de Plitvice Meren - Reiskick

Entreeprijs

De entree bedraagt ongeveer 35 euro per persoon voor een dag. Het is ook mogelijk om twee dagen te gaan zodat je de tocht kunt opsplitsen. Het park is in de zomer van 07:00 tot 20:00 uur en in de winter van 08:00 tot 16:00 uur geopend.

Bezoek het park vroeg in de ochtend. Later op de dag komen veel touringcars aan met groepen mensen. Wij waren er zelf al om 07:00 uur, dat was een heerlijke tijd! Boek je tickets alvast! Zo vermijd je de lange rijen en ben je verzekerd van tickets wanneer het park vol is. Wil je graag een rondleiding door het park om zo nog meer te weten te komen over de Plitvice Meren? Boek het hier.

Bezoek het park de Plitvice Meren vroeg - Reiskick
Bezoek het park de Plitvice Meren vroeg - Reiskick

Overnachten bij de Plitvice Meren

Op zoek naar een perfect hotel dichtbij de Plitvice Meren? Om je voorruit te helpen hebben we een aantal goed beoordeelde accommodaties op basis van prijs voor je opgesomd.

Middenklasse overnachten (ingang 2) - Villa Knezevic Plitvice is gericht op gasten die de Plitvice Meren komen bezoeken. Op 15 minuten loopafstand en 3 minuten rijden met de auto bereik je ingang 2. Villa Knezevic Plitvice is een mooie villa met schone kamers en gratis parkeerplaatsen. Het personeel is vriendelijk en om het hotel ligt een speeltuintje met een groot grasveld. Tegenover het hotel ligt een restaurant waar je kunt eten.

Note: de looproute naar het park is wel een beetje gevaarlijk. Er is geen looppad, je loopt dus op de weg. 

Middenklasse overnachten (ingang 1) - House Flora ligt in Rastovača op 700 meter van het Nationaal Park Plitvicemeren. Dit 3-sterren pension beschikt over kamers met airconditioning en een eigen badkamer.

Luxe overnachten - Ethno Houses Plitvica Selo Deluxe ligt in Plitvička Jezera en biedt traditionele accommodatie met moderne voorzieningen en een speelplaats voor kinderen. Het hotel heeft een zonneterras, uitzicht op de bergen, een restaurant en een bar. 

Ethno Houses Plitvica Selo Deluxe, Plitvice meren in Kroatië - Reiskick
Plitvicemeren in Kroatie bezoeken - Reiskick