Krka Meren of Plitvice Meren: de beste Kroatische waterval ervaring

Krka Meren of Plitvice Meren: de beste Kroatische waterval ervaring

Als je van watervallen houdt dan is Kroatië een fantastisch land om te bezoeken. Dankzij de rotsformaties door het land en de rivieren die zich hier een weg doorheen banen, zijn prachtige watervallen ontstaan. Vooral Nationaal park Plitvice is wereldberoemd om haar watervallen. Zonder twijfel is dat de topattractie van het land. Maar het is niet de enige locatie waar prachtige watervallen zijn te spotten in Kroatië, er is ook Nationaal park Krka. Beide meren bezochten we een tijdje terug en zijn ieder absoluut de moeite waard. Heb jij tijdens je Kroatië reis niet de tijd om beide watervallen te bezoeken? Of twijfel je of je ze wel beide wil zien? Dan hebben we hier meer informatie voor je! 

De iconische bestemmingen van Kroatië - Reiskick

De iconische bestemmingen van Kroatië

De Plitvice Meren is een iconische bestemming van Kroatië, zonder twijfel. Internet en sociale media puilen uit van afbeeldingen van deze magnifieke plaats. De lager gelegen watervallen behoren tot de meest spectaculaire watervallen van Kroatië. Niet voor niets staat het Park op de werelderfgoedlijst van UNESCO, de Krka meren niet. 

Dat gezegd hebbende denken we dat Krka ten opzichte van Plitvice veel voordelen heeft. Krka Nationaal park is ten eerste veel ontspannender om te bezoeken. Bij de Plitvice meren lopen vele grote groepen onder leiding van gidsen rond. Foto’s maken van de watervallen is daardoor soms lastig. Daarbij zijn de paden smal, manoeuvreren door grote groepen is soms erg benauwend. 

De iconische bestemmingen van Kroatië - Reiskick

Mediterraans klimaat bij de Krka Meren in Kroatië

Misschien heb je meer geluk met het weer bij de Krka meren. Het klimaat in Kroatië is verdeeld in een Mediterraans klimaat bij de kust (Krka valt daaronder) en een gematigd klimaat in het binnenland (bij de Plitvice meren). Door een bergketen tussen de kust en de Plitvicemeren heb je hier meer kans op regen. 

Het grootste voordeel van de Krka meren? Zwemmen! Yes, het is hier toegestaan om te zwemmen onderaan de watervallen. Een unieke ervaring en heerlijke verfrissing tijdens of na de wandeling door het park!  Dit is bij Plitvice ten strengste verboden. 

Alhoewel het aan het einde van de ochtend ook bij Krka erg druk kan zijn is het niet te vergelijken met Plitvice. Daarbij hoef je niet perse om 6 uur te verschijnen voor dezelfde rust. 

Zwemmen in de Krka Meren - Reiskick

De voordelen van de Krka Meren in Kroatië

Krka is een stuk kleiner waardoor mensen meer genieten van de plaats. De grote omvang van Plitvice doet mensen soms haasten om alles te zien of het treintje/de boot op tijd te halen. Zoals je in de Plitvice blog wellicht hebt gelezen zijn wandelschoenen aan te raden. Dat is hier niet het geval. In 40 minuten, als je doorloopt en niet te veel blijft hangen, kun je het park hebben verkend. De paden zijn breed en eenvoudig te bewandelen, trek gerust slippers aan. 

De voordelen van de Krka Meren in Kroatië - Reiskick

Boottocht door de prachtige natuur van de Krka meren in Kroatië

Vanuit de Krka meren worden diverse boottochten georganiseerd. Vaar naar prachtige eilandjes zoals  het 16e eeuws klooster eilandje Visovac. Sprookjesachtige taferelen tref je hier aan! Vanuit de bovenkant van de meren wordt je met een boottocht van ongeveer 30 minuten naar het eiland gebracht. De boottocht zelf is al meer dan de moeite waard door de prachtige natuur! De trip neemt anderhalf tot twee uur in beslag en kost 100 kn (ongeveer 13 euro) per persoon.

Boottocht door de prachtige natuur van de Krka meren in Kroatië - Reiskick
Boottocht door de prachtige natuur van de Krka meren in Kroatië - Reiskick

De algehele aanbeveling voor de Krka Meren 

Wij vinden, zeker als je de tijd hebt, dat beide parken niet mogen missen tijdens je rondreis. Wanneer je een keuze moet maken, doe je het met Krka of Plitvice nooit fout. Beide meren zijn een genot om te bezoeken en zullen je doen verwonderen. 

De algehele aanbeveling voor de Krka Meren - Reiskick

Overnachten in de buurt van Krka 

Om je voorruit te helpen hebben we een aantal goed beoordeelde accommodaties op basis van prijs voor je opgesomd.

Goedkoop overnachten - Maria Apartments ligt op minder dan 1 km van het strand van Šarina East Cove en biedt barbecue faciliteiten en een terras. 

Middenklasse overnachting - Hotel Vrata Krke is schilderachtig gelegen bij Lozovac, aan nationaal park Krka. Hier wordt het omgeven door ongerepte natuur.

Luxe overnachten - Hotel Bonaca ligt in Skradin en biedt een buitenzwembad met ligstoelen. De accommodatie beschikt over een tuin en een restaurant dat Kroatische gerechten serveert.

Hotel Bonaca in Skardin, Krka Meren - Reiskick

Handige informatie voor je bezoek aan de Krka meren

Ingangen en adres Krka
Het park heeft twee ingangen. Vanaf Skradin (ingang 1) wordt je met een boottocht van 25 min naar de onderkant van de watervallen gebracht. Vanaf Lozavac (ingang 2) wordt je met een bus naar de bovenkant van de meren gebracht. Voor de entree betaal je 200 kn, dat is ongeveer 27 euro.

Adres Skradin Krka - D56 56, 22222, Skradin, Kroatië 
Adres Lozovac Krka - Nationaal park Krka, Lozovac, Kroatië, 22221

Miniatuur van de Krka Meren in Kroatië - Reiskick

Openingstijden & entree prijs

Het park is open van 08:00 uur tot 20:00 uur. Zorg dat je op tijd bent want het is een drukbezocht park. Tevens, bij 10.000 bezoekers wordt het park gesloten. Wij waren er iets voor 08:00. Zo ben je de drukte en warmte mooi voor! Voor de entree betaal je 200 kn, dat is ongeveer 27 euro (2019). 

Tip: Door de centrale ligging van het park is het vanaf veel plaatsen eenvoudig te bereiken. Ideaal voor een (halve)dagtrip. Zo kun je het park eenvoudig bezoeken vanaf Zadar, Split en Sibenik (georganiseerde busreizen). Boek hier je dagtour naar de Krka meren en verzeker jezelf van een zitplaats.

Openingstijden en entree voor Krka Meren - Reiskick