Het indrukwekkende Salar de Uyuni

Het indrukwekkende Salar de Uyuni en de regio Sud Lípez 

Als kers op de taart is Salar de Uyuni een top ervaring tijdens je kennismaking met Bolivia. Dit zijn de grootste zoutvlaktes ter wereld. De zoutvlakte wordt ook wel de plek genoemd waar de hemel de aarde ontmoet. Maar ook de naast gelegen regio Sud Lipez doet hier niet aan onder. In deze regio heeft een actief vulkaangebied waar flamingo’s, alpaca’s en vicuna’s  kunt bewonderen. Dit alles omringt met majestueuze bergen, gekleurde bergmeren en bijzondere rotsformaties. Magnifiek als je het ons vraagt. Een ervaring die nooit uit je geheugen zal verdwijnen. Als je niet van plan bent hier op korte termijn heen te gaan, waarschuwen we je. Deze blog zal je motivatie doen stijgen voor deze ongelofelijk, geweldige plaats. 

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

Miljoenen jaren geleden was er een enorm zoutmeer in Bolivia. Dit meer droogde op, en nu is het de grootste zoutvlakte ter wereld, die tijdens het regenseizoen het grootste reflecterende oppervlak wordt. Salar de Uyuni heeft een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 3.650 meter. De zoutvlakte bestaat uit ongeveer 11 miljard ton zout en onder de zoutkorst bevinden zich enorme reserves lithiumrijke pekel. Zo’n 70% van al het lithium in de wereld wordt hier gewonnen. Deze zoutvlaktes en de Chinese muur zijn de enige twee dingen die vanuit de ruimte gespot kunnen worden, vanwege de omvang.

Reiskick Uyuni (1)
Reiskick Uyuni zoutvlakte (3) Reiskick Uyuni zoutvlakte (1)

Wat is de beste manier om de zoutvlaktes te zien? 

De beste manier om het te zien, is door een 4WD-tour te maken. Je kunt kiezen voor verschillende tours, variërend van 1, 3 of 4 dagen. Hoewel het mogelijk is om dagtochten te maken trekken de meeste dieper de Altiplano in. De prijzen zijn inclusief overnachting, chauffeur, gids, eten en vervoer. De meeste tours starten vanuit het dorp Uyuni. Dit is een oude handelsstadje met net buiten de stad een treinkerkhof.  Het is ook mogelijk vanuit Tupiza te vertrekken of San Pedro de Atacama in Chili.  


Met name in Uyuni kun je uit veel verschillende tours kiezen. Helaas wordt je vooral hier overspoeld met sjacheraars. Sommige werken veilig en efficiënter dan andere. Zorg dat je weet wat wel en niet is inbegrepen, dat het voertuig uitgerust is met radiozenders voor noodgevallen en de chauffeurs de juiste papieren hebben.  Wanneer je een onvergetelijke ervaring, goed geregeld, vooraf vast wil leggen, kun je het beste boeken via deze site. 24 uur voor aankomst kun je de tour gratis annuleren. 

Reis kick Uyuni zoutvlaktes  (2)

Wat ga je zien? 

Jeep tours die beginnen vanuit Uyuni hebben vaak de eerste stop op het treinkerkhof. Indrukwekkende verwaarloosde stoom locomotieven welke in de jaren 40, toen de mijnindustrie stopte, bleven ze staan. De locomotieven werden tijdens de mijnindustrie gebruikt om mineralen uit de Andes naar havens te vervoeren. Het grootste gedeelte van de dag breng je door op de uitgestrekte vlakte van Salar de Uyuni. Onderweg bezoek je zoutmijnen en het eiland rotsachtige  eiland Incahuasi bedekt met eeuwenoude cactussen.

De volgende dagen trek je door de Andes-woestijn om koraalachtige rotsformaties, moddergeisers, warmtebronnen, subtropische alpenweide en gekleurde meren te zien. Hou je camera gereed om struisvogels, vossen, flamingo’s en vicuna’s vast te leggen. Onderweg liggen hot Springs. Hier kun je gebruik van maken. Zorg wel dat je een handdoek bij je hebt. Tenslotte kom je bij de Dali rotsformatie en Lago Verder (koper meer).

Bolivia Reiskick Uyuni jeep safari (30)
Trein in Bolivia

Wanneer kun je het beste gaan? 

Het hele jaar door zijn de zoutvlaktes goed te bereizen. Wat je echte wil zien is belangrijker. Van mei tot november is het weer mild en helder. In deze periode zijn de zoutvlaktes droog. Van januari tot april, tijdens de natte zomerperiode heb je op de zoutvlaktes een spiegeleffect. In de zomerperiode heb je meer kans op regen en kan toegang tot het eiland Wasi onmogelijk zijn. Hevige regenval in januari en februari kan zorgen voor oponthoud. 

Reiskick Uyuni jeep safari (21)
Reiskick Uyuni jeep safari (3)

Hoe kom je bij Salar de Uyuni?

Voor mensen met een beperkt budget rijd een nachtbus van La Paz naar Uyuni. De reis is wel erg hobbelig en stoffig. Dus bus komt ’s morgens rond acht uur aan en de meeste tours verlaten Uyuni pas halverwege de ochtend. Na aankomst heb je genoeg tijd om een kopje koffie te drinken en wat rond te kijken. Echter, wij raden aan het vliegtuig te pakken vanuit La Paz. De onvermijdelijke slaapverlies van de nachtbus wist je hierdoor weg en het bespaard een hoop tijd. Het is mogelijk met deze link de tour met vliegtickets te boeken. Toch liever met de bus? Gebruik dan deze link en annuleer in beide gevallen gratis 24 uur voor aanvang. 

Reiskick Uyuni jeep safari (32)

Bijzonder slapen op Salar de Uyuni

Voor een extra unieke ervaring overnacht je in een zouthotel. In hotel Cristal Samana is alles gemaakt van zout: een bar, een restaurant en zelfs een zonneterras. Door het hele gebouw staan figuren die uit het zout gebeiteld zijn. De slaapkamers zijn een plaatje. Een zithoek van zout, een kingsize bed van zout en elektrische dekens (voor de koude nachten) zijn aanwezig. Dit is een bijzondere slaapplek om van je bucketlist af te strepen!!

Boek hier een overnachting in hotel Cristal Samana

Reis kick Uyuni zout hotel (1)