Het klimaat en de beste reistijd voor Bolivia

Het klimaat en de beste reistijd voor Bolivia

Bolivia heeft een fascinerende geschiedenis, bijzondere gebruiken, diverse dieren in het wild en oogverblindende landschappen. Het hart van Zuid-Amerika heeft veel te bieden. Het klimaat in Bolivia wordt beïnvloed door zowel seizoenen en hoogte. Het hele jaar is dit land een geweldige bestemming. Toch zijn de meeste eens dat de beste reistijd voor Bolivia tijdens het droge seizoen is. Dit seizoen vindt plaats van mei tot eind oktober met een toeristische piek in augustus. In dit artikel vertellen we meer over het klimaat en de beste reistijd voor Bolivia.


De seizoenen van de evenaar zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. Het klimaat in Bolivia wordt beïnvloed door de bergketens van de Andes, deze verdelen het land in verschillende klimaatzones. 

Reiskick grens Peru Bolivia (9)

Verschillende temperaturen

Het is over het algemeen tropisch en vochtig in het Noorden (Amazonas), in het zuidoosten (Chaco) heet en droog. De valleien (valles) liggen in het midden van het land, het is hier geen overbodige luxe om warme kleding te dragen in juli en augustus. Het hoogland ligt op een hoogte boven de 3.000 meter. Tijdens de Boliviaanse winter dalen de temperaturen hier flink. Vooral de zoutvlakte bij Uyuni staat bekend om zeer lage nachttemperaturen, rond -20° graden Celsius. Wij sliepen hier met kleren, een muts en handschoenen aan in bed. Overdag zijn de temperaturen veel hoger en kun je in de winter soms in een trui of T-shirt rondlopen. Op ongeveer 3.700 meter ligt het Titicacameer. Hier daalt de temperatuur ’s nachts vaak beneden het vriespunt. Voor dit gebied geldt hetzelfde klimaat als voor de hoogvlakte in Bolivia.

Reis kick Uyuni zoutvlaktes  (1)-2
Reiskick La Paz Puma Punktu (1)

Beste reistijd voor Bolivia

Het regenseizoen is in de zomer, van december tot april. De winter, van mei tot augustus, is droog en het kan erg koud zijn. De beste reistijd voor Bolivia is van mei tot en met oktober. In deze tijd liggen de temperaturen wel wat lager, maar het regent dan maar zelden. In de bergen kunnen regenbuien het hele jaar voorkomen. Regenbuien in de maanden december tot en met februari kunnen oponthoud veroorzaken tijdens je reis. 

Bolivia