De ultieme gids voor de Iguazú-watervallen

De ultieme gids voor het bezoeken van de Iguazú-watervallen

Dit verbluffende natuurverschijnsel, Iguazú-watervallen, mag niet missen tijdens je rondreis door Zuid Amerika. Bezoek de langste en meest indrukwekkende waterval ter wereld. Miljoenen liters water die tientallen meters naar beneden vallen. Het is een oorverdovend geluid en een verbluffend gezicht. De Iguazú-watervallen bestaan uit meer dan 250 watervallen tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay. De watervallen zijn verspreid over bijna drie kilometer. In deze blog vertellen we alles dat je moet weten voor je bezoek aan de Iguazú-watervallen.

Grenzend aan zowel Argentinië en Brazilië, zijn de watervallen een van ’s werelds meest spectaculaire natuur wonderen. Uitgerekt over een afstand van 2.700 meter met hoogteverschillen tussen de 60 en 82 meter. Van alle watervallen, valt 80% aan de Argentijnse kant. Tussen beide zeiden zijn er zo’n 275 watervallen met verschillende hoogte en breedtes.  Afhankelijk van de hoeveelheid gevallen regen per periode kan dit verschillen. Wij verbleven aan de Argentijnse kant, maar brachten een dag aan elke kant door.

Reiskick Iguazu falls (24)

Overnachten bij de Iguazú watervallen

De watervallen zijn te bereiken vanuit twee grote steden. Puerto Iguazú aan de kant van Argentinië en Foz do Iguaçu in Brazilië. Wij verbleven in Puerto Iguazú. Het is een klein stadje en niet bepaald spectaculair. Het grote voordeel is de prijs ten opzichte van een overnachting in het Nationaal Park. Foz du Iguaçu is een grotere stad en heeft meer keuzes aan accommodaties. 

Budget overnachting: Ambay Suites & Dorms is gelegen in Puerto Iguazú. Het beschikt over een tuin met een buitenzwembad.  De kamers zijn extreem schoon en hebben comfortabele bedden. 

Middenklasse overnachting: Posada 21 Oranges heeft een buitenzwembad, grote tuinen en een solarium. Een super goed hotel met landelijke stijl. De watervallen liggen op 16 kilometer afstand van het hotel. Vanuit het hotel ben je zo in het winkelgebied van Punto Iguazú. 

Luxe verblijf: Gran Melia Iguazu ligt strategisch in het Iguazú-park. Het heeft een groot buitenbad,  spa-faciliteiten  en een tennisbaan. Sommige kamers kijken uit op de Iguazú-watervallen. 

Vind hier overnachtingen in Foz do Iguaçu (Braziliaanse kant)

Gran Melia Iguazu

Beste georganiseerde reizen voor Iguazú Falls

Om het maximale uit je bezoek te halen worden verschillende tours aangeboden. Bekijk deze toptours eens van GetYourGuide. Of lees verder voor onze ervaringen.

Reiskick Iguazu falls (4)

Visum 

Wanneer je de Braziliaanse kant vanuit Argentinië (of visa versa) gaat bezoeken, steek je de grens over. Zorg ervoor dat je controleert welke visumvereisten nodig zijn voor uw nationaliteit voordat u de grenzen probeert over te steken. Voor beide landen heb je een document nodig met daarop de retourvlucht, of vlucht naar de volgende bestemming. Je hebt geen visum nodig als je korter dan drie maanden in een van de landen blijft. Zorg ervoor dat je paspoort wordt afgestempeld wanneer je de aangrenzende landen binnenkomt en verlaat, anders krijg je problemen bij het vertrekken vanaf een luchthaven.

Reiskick Iguazu falls (14)

Hoe kom je bij de Iguazú-watervallen

Zowel de kant van Argentinië (Cataratas del Iguazú) als de kant van Brazilië (Foz du Iguaçu international Airport) hebben een airport in de buurt van de Iguazú-watervallen. De luchthaven van Argentinië ligt op 25 kilometer van de stad Iguazu, terwijl Foz do Iguazú zich tussen de watervallen en de stad bevindt. De vluchten zijn overwegend duur, tussen de 200 en 500 euro per ticket. In het hoogseizoen kan het aantrekkelijker zijn een nachtbus te pakken vanuit een van de grote steden. 

Van Argentinië naar de watervallen – neem de bus (ongeveer zes euro retour) vanaf het hoofd busstation in Puerto Iguazú. Bussen rijden iedere 20 minuten. De reis duurt ongeveer 20 minuten. 

Van Argentinië naar de Braziliaanse watervallen – Pak op het busstation in Puerto Iguazú het bedrijf Cruzero del Norte of Rio Uruguay. Deze twee bedrijven brengen je rechtstreeks naar de watervallen in drie kwartier. Vergeet je paspoort niet mee te nemen. Om het uur rijdt de bus. 

Reiskick Iguazu falls (17)

Beste tijd om de watervallen te bezoeken

Het belangrijkste verschil in tijd is het droge en regenachtige seizoen. Januari en februari zijn het drukst bezochte. Dit is de zomerperiode en veel Argentijnen en Brazilianen hebben dan vakantie. In deze periode is er een hoge waterstand en is de lucht vaak blauw. Minder populair is tijdens het regenseizoen, juni en augustus. Toch, doordat het waterpeil dan hoog met een sterke stroming is het in deze periode toch aantrekkelijk. Met het weer moet je geluk hebben. In de maanden september en oktober is het weer wat gematigder, minder toerisme en zijn de hotelprijzen een stuk aantrekkelijker.

Reiskick Iguazu falls (37)

Argentinië ten opzichte van Brazilië 

De meeste mensen bezoeken de Iguazu Falls vanuit Argentinië aangezien deze het grootste is. Tevens is deze kant goedkoper. De kosten zijn 12 euro. Mocht je tijd hebben is het sterk aan te raden om beide kanten te verkennen. Ze zijn namelijk van een ander perspectief. Trek hier zeker twee dagen voor uit. Op de grens is eenvoudig een visum te verkrijgen.

De Braziliaanse kant van de Iguazú Falls is slecht 20% van het totale complex. Des al niet te min heb je hier een prachtig panorama uitzicht. Vanuit de Braziliaanse kant zie je namelijk de watervallen naar beneden denderen. Van deze kant is het of je naar een briefkaart kijkt, van de Argentijnse kant is net alsof je erin loopt. De watervallen zijn ontzettend spectaculair en zijn uitgeroepen tot een van de 7 natuurlijke wereldwonderen.

Boek vooraf tickets voor de Iguazú Falls. Deze tickets zijn inclusief ophalen en brengen van je hotel in Foz do Iguaçu, toegangstickets, Ecologische treinrit en rondleiding in het park. 

Tip: zorg dat je de grootste drukte voor bent. Het park gaat om acht uur open. Rond tien uur loopt het park vol. Na binnenkomst wordt je met een treintje naar de watervallen gebracht. Vanuit hier vertrek je over de rivier naar de watervallen.

Reiskick Iguazu falls (8)

Devil’s throat

Het bekendste gedeelte van de Falls is de Garganto do Diablo, beter bekend als ‘devil’s throat’. Dit is een halfronde waterval en heeft een breedte van 150 meter en een val van 70 meter. De grote waterval is majestueus. Het geluid van water wat met grote snelheid naar beneden valt. Overal waar je kijkt zie je watervallen. De rivier wordt uitsluitend gevoed door regenwater.

Reiskick Iguazú falls (1)

When you have seen it, you have to taste it!

Maak een ruige speedboottocht onder aan de voet van de Iguazú falls. Regenjassen aan en schoenen en andere zaken in een drybag zodat het droog blijft. Hierna vertrek je. De boot schuift zigzaggend over de rivier. Je nadert de watervallen van dichtbij waardoor je een flinke douche krijgt. Je wordt volledig ondergedompeld. Zo zal je nog een paar watervallen af gaan. Boek deze trip hier! Een andere gave activiteit is om met een helicopter over het gebied te vliegen, een onvergetelijke ervaring! Boek het hier! Dit zijn mooie avonturen en echte must-do's!

Reiskick Iguazu falls (2)