11 reistips voor jouw bezoek aan Cusco

11 reistips voor jouw bezoek aan Cusco, Peru

Deze bestemming is van historisch belang in Zuid-Amerika. Cusco was vroeger de hoofdstad van de Inca’s. Met de komst van de Spanjaarden is de hele stad vernield en opnieuw opgebouwd. Voor de wederopbouw werd er voornamelijk gebruik gemaakt van de Inca bouwmaterialen. Er werden lange recht geplaveide straten aangelegd zodat er met cavalerie eenvoudig door gemanoeuvreerd kon worden. De koloniale architectuur en het uitgesproken Peruaanse straatbeeld sieren het stadje. Als je Peru bezoekt is de kans bijna 100% dat je tijd doorbrengt in Cusco.  

Cusco is een UNESCO-werelderfgoedlocatie die voornamelijk gebruikt wordt als startpunt voor een aantal prachtige wandelingen, avontuurlijke activiteiten en natuurlijk Machu Picchu. Hoewel dit Wereldwonder de meeste mensen naar Cusco trekt, is er nog veel meer te doen in en rond de stad. Hier vertellen we over oude Inca-sites, kerken, cafés, hoe om te gaan met de hoogte en natuurlijk de beste slaapplaatsen. Hier sommen we de 11 tips op voor je bezoek aan Cusco. 

Reiskick Cusco  (5)

Respecteer de hoogte 

Cusco ligt op 3.400 meter hoogte. Dit is voor velen geen grap die vanuit zeeniveau aankomen (d.w.z. vanuit Lima vliegen) of nooit op zo’n hoogtes zijn geweest. In de aankomsthal op het airport staan manden met gedroogde cocabladeren. Het cocablad is een soort medicijn tegen de hoogte. Je krijgt hier meer energie van. Van deze bladeren wordt overigens ook cocaïne gemaakt. 

Door de hoogte is het aan te raden om de eerste dag te acclimatiseren. Drink vooral veel water en eet geen zware maaltijd. Kies in plaats van vlees vooral voor groenten en fruit. Het is aan te raden voor je aankomst een accommodatie vast te leggen. Zo voorkom je, met name voor backpackers, dat je te lang door de straten aan het slenteren bent met te zware koffers (voor backpackers raden we Hostal Qolla Wasi of Cusco Hostel Inti aan).

Gelukkig hebben wij nooit last gehad van hoogteziekte. Waarschijnlijk omdat we begrijpen hoe erg de impact kan zijn. Onderschat het niet, veel reizigers hebben hierdoor de reis moeten stoppen of zijn opgenomen in het ziekenhuis. Preventief slikken wij voor aankomst cordyceps. Dit is een extract van paddenstoelen wat een versterkende en opwekkende werking heeft op het lichaam. Verder hadden we gojibessen en hoogte pilletjes bij. Goede voorbereiding is het halve werk.

Tip: Ongeacht de tijd van het jaar zijn de avonden in Cusco echt behoorlijk koud. Dit zijn uiteraard de vertrouwde koele temperaturen die we kennen op dit soort hoogtes. Thermokleding, een vest en sjaal zijn dus geen overbodige luxe. 

Cusco hoogte - Reiskick

Plaza de Armas

Het culturele centrum van Cusco is Plaza de Armas. Aan het plein liggen vele restaurants en bars met een prachtig uitzicht over de stad. Perfect om mensen te kijken en rustig te acclimatiseren op de hoogte van Cusco. Het plein heeft een mooi verzorgde tuin met een fontein waarop een beeld van de Inca-heerser Pachacuti staat. De enorme kathedraal, gelegen aan het plein, is een symbool van de Spaanse verovering. Voor liefhebbers is het mogelijk om de kathedraal en de crypten te bezoeken.

Reiskick Cusco  (8)

San Pedro Markt

De lokale markt, San Pedro, is een spektakel om te zien. Kraampjes gevuld met groenten, fruit, vlees, noten en nog veel meer. Doordat hier geen koelingen zijn worden producten in de openlucht geëtaleerd. De meeste producten worden dan ook vroeg in de ochtend verkocht. Met de lunch kun je aanschuiven bij een van de eetkraampjes. Struggle je met de hoogte? Het is mogelijk om cocabladeren te kopen, bij een van de medicijn/kruiden dames, om op te zuigen tegen de hoogte.  

Reiskick Cusco markt (1)
Reiskick Cusco markt (6) Reiskick Cusco markt (4)

Ervaar het nachtleven van Cusco

Cusco kent een levendig nachtleven. Goedkope hostels dicht in het centrum stimuleren handen vol backpackers en toeristen naar een van de vele bars of clubs te gaan. Op de beat van techno, hiphop en dansmuziek kun je tot een uur of zes in de ochtend door feesten. Paddy’s Irish Pub, Mama Afrika en Ukukus zijn de bekendste. In de laatste kun je ook genieten van lokale acts en live bands. Maar het nachtleven biedt niet alleen kroegen, het is ook mogelijk om een massage te krijgen (zonder happy-ending.. althans zover wij weten..). 

Reiskick Cusco  (11)

Bezoek oude Inca-sites 

Sacsayhuaman ligt op drie kwartier lopen van het stadscentrum. Dit was de hoofdtempel van de stad gelegen op de heuvel. Vanuit hier geniet je een adembenemend uitzicht over Cusco. Door de stad lopen twee rivieren die het lichaam tekenen van de poema (heilig dier voor de Inca’s dat de aarde symboliseert). De stad is daarom op de heuvel gebouwd aan de voet van deze rivieren die de kop van de poema voorstelt. Sacsayhuaman was zowel het religieuze plaats als ook het toneel van een bloedige strijd tussen de Inca’s en de Spanjaarden. Om de geschiedenis beter te begrijpen en als voorloper op Machu Picchu is een rondleiding langs de Inca-sites de moeite waard.  

Tambomachay is een tempel voor het water. Bijzonder is dat het water dat uit de berg komt gestroomd het hele jaar constant is (met dezelfde stroom snelheid). Er zijn twee fonteinen. Wanneer er twee flesjes tegelijk onder beide waterstromen gehouden wordt, zullen ze tegelijk vol zijn.

De Inca’s kwamen van heinde ver om offers te brengen, belastingen te betalen of om andere redenen naar de hoofdstad. Voor de stad binnen getreden werd moest dit in vol ornaat. Hiervoor was Puka Pukara gebouwd, een hostel waar reizigers zichzelf op kunnen frissen en overnachten voor de stad bezocht werd. Dit is te zien aan de grote kamers en het stromende water bij de badplaats.

Q’enqo is een rots die uit steekt en lijkt op een kikker. Wanneer de ochtendzon op de steen valt, reflecteert deze op de achterliggende steen een silhouet van een poema. Deze steen is dan ook omheind door een stenen muur. Onder de rotsformatie (labyrint) zit een natuurlijke grot met daarin een soort altaar. Hierop werden offers gebracht. Met archeologische opgravingen zijn er veel botten van alpaca’s en lama’s gevonden waardoor dit is achterhaald.

Tip: Ben jij, of een van je medereizigers nog student? Neem een document van de school mee waarop staat dat je student bent (een pasje zonder einddatum telt niet). Je krijgt dan op veel entrees 50% korting.

Reiskick Cusco incasides (2)
Reiskick Cusco incasides (1)

Overnachten in Cusco

Zelf hebben we overnacht in het hotel San Agustin El Dorado, gelegen in een historische wijk van Cusco. Je kunt hier verschillende internationale gerechten proberen en er zit een erg leuk barretje in. De kamers zijn comfortabel en ruim en er zit een goed ontbijt bij. Het hotel ligt dicht in het centrum, kortom een echte aanrader. Boek hier en annuleer gratis tot kort voor je aankomst.

Booking.com