Rondreizen in Peru: tips voor openbaar vervoer en reizen

Rondreizen in Peru: tips voor openbaar vervoer en reizen

Peru is een fantastische reisbestemming met prachtige natuur en een rijke historie. Ervaar de nalatenschap van de Inca’s, waarvan de wereldberoemde stad Machu Picchu het bekendste is. Peru is vrij eenvoudig om georganiseerd maar ook ongeorganiseerd door rond te reizen. Wild terrein, onvoorspelbaar weer en onbetrouwbare bussen kunnen echter roet in het eten gooien. Hier vertellen we je meer over hoe je het beste door Peru kunt rondreizen.

Reiskick omgeving Puno (1)

Peru verkennen per bus

De beste manier om Peru te verkennen is per bus. Dit is te danken aan de kwaliteit van de voertuigen, lage tarieven en het uitgebreide netwerk. De meest betrouwbare en veilige busmaatschappijen zijn Peru Hop en Cruz del Sur (wanneer je opzoek bent naar vrijheid en comfort). De langere reizen hebben vaak luxere touringcars en eten en drinken inbegrepen. De kortere reizen doen het vaak met oude Amerikaanse bussen. 

Reiskick Agues Calliantes (2)

Het treinnetwerk van Peru

Gezien het grotendeels bergachtige terrein is reizen met een trein niet altijd praktisch maar wel spectaculair! Het verschil tussen economie en de duurdere diensten zijn groot. Voor het uitzicht en veiligheid kun je vaak, indien de financiën het toelaten, beter meer betalen. In de economie klas blijken veel zakkenrollers actief. 

Reiskick Agues Calliantes (7)

Vliegen in Peru

Het is niet goed voor de co2 uitstoot, maar vliegen is en blijft comfortabel en effectief. Vanuit Lima is het vliegen naar iedere andere stad in Peru mogelijk in twee uur vliegtijd. Binnenlandse vluchten worden steeds populairder, wat resulteert in meer concurrentie en scherpere prijzen. Toch is reizen over land nog stukken goedkoper. 

Luchtvaartmaatschappijen komen en lijken hier te verdwijnen. Toestellen worden mogelijk slecht onderhouden en piloten zijn vaak overwerkt en staan onder druk om kosten te besparen. Bedrijven staan erom bekend dat ze eenvoudig hun naam aanpassen na incidenten of crashes. Dus doe een beetje onderzoek voor je vertrekt. Betrouwbare vluchtmaatschappijen zijn Taca, Star Peru, LAN Peru en Peruvian Airlines.

Op de laatste plaats spelen annuleringen en vertragingen voor vluchten soms een rol. Door de weersomstandigheden kunnen ook vluchten naar voren worden gebracht om deze te ontwijken. Hou je boeking een paar dagen voor de vlucht dus al goed in de gaten. Zelf hadden we twee uur vertraging voor onze vlucht van Lima naar Cusco.

Reiskick omgeving Puno (28)

Peru verkennen per auto

Met een auto rijd je gemakkelijk naar verschillende plaatsen. Over de Peruaanse snelwegen rijden blijkt een genot. Slechte/moeilijke wegen, slechte chauffeurs en boeven maken het echter een stuk minder aantrekkelijk. Het is bekend dat snelweg criminelen zich richten op huurauto's. Reizen in het donker wordt afgeraden. Wanneer je langere stukken met de auto op weg gaat, is goed Spaans spreken haast een vereiste. Bij douaneposten en controleposten zijn moeilijk om met engels taal te passeren. Blijf rustig en werk mee, dan kan je vaak niets gebeuren. Brandstof is hier goedkoop maar let wel op dat je een hoog octaangehalte tankt. Dit is schoner en beter voor je auto. 

Reiskick omgeving Puno