Alles wat je moet weten voor Machu Picchu

Alles wat je moet weten voor Machu Picchu

Eeuwenlang verborgen in de bergachtige nevelwouden van Peru, zijn de goed bewaard gebleven Inca-ruïnes van Machu Picchu een must do voor iedere reiziger. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,1 miljoen mensen de UNESCO-werelderfgoed plaats. Machu Picchu is absoluut de meest iconische attractie van Peru. Niet voor niets behoort deze Inca-site tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen.  Het vermijden van de drukte en het navigeren door nieuwe voorschriften in deze beroemde citadel vergt enige planning vooraf. Dit moet je weten:

Reizen naar Machu Picchu, de 'verloren stad van de Inca's' diep in het Andesgebergte, is een droom voor veel Peru-bezoekers. Er zijn veel verschillende manieren om Machu Picchu te bezoeken: je kunt hier naartoe wandelen, met de bus of trein reizen. Hoe je hier ook heen gaat, het is noodzakelijk om je Machu Picchu-toer van tevoren te plannen. Vanaf 2007 staat de plaats op de UNESCO-lijst van werelderfgoedlocaties die in gevaar zijn. Hierdoor zijn er sindsdien verdere beperkingen opgelegd aan het aantal bezoekers die de stad dagelijks nog mogen bezoeken. Het maximaal aantal bezoekers is gehalveerd naar 2.500 personen.

Reiskick Agues Calliantes (3)

De weg naar Machu Picchu

Vanuit Cusco reden wij met een taxibusje door het Andesgebergte naar Ollantaytambo. Je passeert verschillende dorpjes met lama’s, alpaca’s, landbouw en afstammelingen van de Inca’s in klederdracht. In Ollantaytambo is het treinstation dat je naar Machu Picchu vervoert. De omgeving is prachtig en in het dorp zijn resten te vinden van de Inca cultuur. Overigens is het ook mogelijk om daar met de bus heen te reizen. Het is een stuk goedkoper maar duurt wel dubbel zo lang. Daarbij gaat de weg niet helemaal naar Aguas Calientes (het dorp bij Machu Picchu). Het stopt bij het treinspoor. Vanaf daar is het nog 2,5 tot 3 uur lopen. 

Reiskick Machu Picchu (3) Reiskick Machu Picchu (26)
Reiskick Machu Picchu (21)

De Inca Trail

Voor actievelingen is het ook mogelijk om de Inca Trail te lopen. Je kunt jezelf verwonderen tijdens de prachtige tocht door het imposante Andes gebergte. Nevelwouden en kristalheldere gletsjermeren trotseer je voor het iconische wandelpad eindigt bij de ingang van Machu Picchu, Inti Punku. De Inca Trail heeft een limiet van 500 personen per dag welke maanden van te voren zijn volgeboekt. 

Tip: sta de laatste dag vroeg op zodat je de zonsopgang kan bewonderen bij Machu Picchu.  

Reiskick Inca trail Ollantaytambo(3)

De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken

De drukste tijd van het jaar om Machu Picchu te bezoeken is tussen juli en oktober. Het weer is dan meestal droog en aangenaam. In deze periode is het wel het drukste. Wanneer je van plan bent Machu Picchu in deze periode te bezoeken, zorg dat je van ruim van tevoren tickets en rondleidingen boekt.  

Het regenseizoen loopt van november tot maart of begin april, met stortbuien (en modderige paden) op het hoogtepunt tussen januari en maart. De Inca Trail is elk jaar in februari gesloten voor onderhoud. Om de ergste druk te vermijden zonder veel regen te riskeren, bezoek Machu Picchu in de maanden april, mei en juni. 

Tip: Neem vooral veel DEET mee naar Machu Picchu. De muggen kunnen door je kleding heen steken. Overigens zijn de muggen daar alleen als de zon schijnt.

Reiskick Machu Picchu (16)
Reiskick Machu Picchu (13)

Welke tijd van de dag is het beste om Machu Picchu te bezoeken?

Machu Picchu is vaak, net als vele andere toeristische plaatsen het drukst tussen 11.00 en 15.00 uur wanneer de meeste trein- en bus bezoekers arriveren. De beste tijd van de dag om Machu Picchu te bezoeken, is in de ochtend of halverwege de middag. Zorg wel dat je op tijd in de rij staat voor de bus. Wij stonden zeker twee uur eerder in de rij, die tijd heb je ook wel nodig. 

De plaats zelf gaat om 06:00 uur open. De eerste bezoekers zijn normaal gesproken de Incatrail wandelaars. Vanaf Aguas Calientes rijden de eerste bussen ongeveer om 05:30 uur naar Machu Picchu. 

Reiskick Machu Picchu (33) Reiskick Machu Picchu (20)

Tickets kopen voor Machu Picchu

Gezien de beperkte aantal bezoekers per dag, is het aan te raden vooraf tickets te kopen. Dit kan het veiligste via de website van de overheid. De regering van Peru heeft een nieuwe website gelanceerd in 2020 voor het boeken van Machu Picchu-toegangskaarten. Hoewel het lijkt alsof je verplicht bent een bepaalde tijd binnen te gaan, zijn de tickets voor de ochtend de gehele morgen geldig. Dit geldt uiteraard ook voor een middag ticket. Een andere goede en vertrouwde manier om tickets te kopen kan hier. Deze website is gebruiksvriendelijker. 

Wanneer je weer dat je naar Peru gaat reizen, moet je overwegen direct tickets te boeken. Op de website van de overheid kun je alleen helaas niet ver van te voren boeken. Sommige externe verkopers kunnen dit wel. Een van die gecertificeerde bedrijven is GetYourGuide. De beschikbaarheid van tickets is gekoppeld aan de website van de overheid. Prijzen zijn vergelijkbaar. 

Let op: de WC’s bevinden zich buiten de entree. Wanneer je binnen bent, mag je slechts één keer naar ”buiten” om naar de WC te gaan. 

Reiskick Agues Calliantes (9)

Waar te verblijven in Machu Picchu

Wanneer je met de trein komt is overnachten in Machu Picchu of Aguas Calientes ten zeerste aan te bevelen als je de volgende ochtend vroeg op wilt staan om de ruïnes te bewonderen. De Belmond Sanctuary Lodge is het enige hotel dicht bij de ingang van Machu Picchu, op slechts een steenworp afstand. Als je hier verblijft heb je in de ochtend geen reistijd en hoef je niet in de rij te staan. Hoewel dit gemak wel een aanzienlijk prijskaartje heeft. 

Aguas Calientes heeft een goed aanbod aan hotels. De bussen beginnen vroeg genoeg de stad uit te rijden naar Machu Picchu. Hierdoor ben je ruim voor bezoekers die voor één dag met de trein komen. Wij verbleven in het Hatum Samay Hotel. Op 30 minuten rijden ligt dit hotel naar Machu Picchu. Het personeel is vriendelijk en je wordt hartelijk ontvangen. 

Reiskick hotel Machu Picchu

Beklim de berg Machu Picchu of Huayna Picchu 

Er zijn twee optionele wandelgebieden binnen de Machu Picchu-ruïnes waarvoor speciale kaartjes nodig zijn om toegang te krijgen. Dit is het beklimmen van de Machu Picchu berg of de Huayna Picchu. De laatste is het meest populaire en omvat een klim naar de beroemde top op de achtergrond van de meest klassieke Machu Picchu foto’s staat. Wil jij het beste uitzicht op Machu Picchu? Lees hier alles over het beklimmen van Huayna Picchu. 

Reiskick Machu Picchu (29)