Cusco reis & bezienswaardigheden

De beste manier om van Cusco naar Puno, Peru te komen + bezienswaardigheden

Havenstad Puno ligt aan het enorme Titicacameer. Dit is het grootste meer van Zuid-Amerika, en het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het uitgestrekte water is bezaaid met eilandjes waar je kennis maakt met indianenstammen en eeuwenoude tradities. Volgens de legende is hier de Inca-dynastie gesticht. Reizen van Cusco naar het Titicacameer is veel voorkomend onder reizigers in Peru. Puno is de toegangspoort tot de Peruaanse kant van het Titicacameer. Omdat autorijden in Peru niet is aan te raden, schetsen we hier de verschillende manieren om van Cusco naar Puno te komen. 

Het rustige stadje Puno ligt in het oosten van Peru. In het stadje zelf zijn maar een aantal bezienswaardigheden, het Coca museum en de kathedraal van Puno. ’s Avonds is het te doen in de straat Jiron Lima. In deze straat klinkt regelmatig muziek. Locals en reizigers ontmoetten elkaar hier. Op verschillende manieren om van Cusco naar Puno te reizen. Dit is het vliegtuig, de trein en via een bus-tour. 

Reiskick omgeving Puno (1)

Vliegen van Cusco naar Puno

Vliegen is hier net als normaal vliegen. Puno heeft zelf geen vliegveld. Je vliegt dan naar Jaliaca airport. Het is een korte vlucht van ongeveer één uur. Vanaf het airport is een taxi rit nog een extra uur voor je in Puno bent. In totaal ben je ongeveer 3,5 uur kwijt, dit is inclusief wachttijd en de taxirit naar Puno. 

Met de trein

De Perurail Titicaca-trein is een luxe trein in de stijl van de 20’s. De trein heeft een bar en een wagon vol glas. De trein rijd langzaam door het landschap. Onderweg krijg je twee maaltijden en worden voorstellingen gegeven. In totaal duurt de rit 10 uur. Onderweg stopt de trein slecht 1 keer 10 minuten. 

Touringcar

De populairste manier om Puno te bereiken is met de bus. De bussen maken onderweg verschillende culturele tussenstops. De stops zijn bij kapellen, tempels en bij een museum. Tussendoor wordt er gestopt voor een lunchbuffet dat bij de prijs zit inbegrepen. Onderweg en bij de culturele stops geeft de gids informatie. Al met al duurt deze reis ook 10 uur. Onderweg ben je wel een paar uur bezig geweest met de culturele uitstapjes waardoor de tijd snel voorbij gaat.   

Reiskick omgeving Puno (17)

Beste vervoersmiddel

Hoewel de bus en de trein bijna dezelfde route afleggen, heb je in de trein de gelegenheid beter foto’s te maken van het uitzicht. Het treinspoor ligt daarbij iets hoger dan de weg. Wanneer gekeken wordt naar de prijs is de bus de echte winnaar. De bus kost ongeveer 60 euro, een vlucht 120 euro en een treinticket is maar liefst 240 euro. Aangezien in Puno niet veel te beleven is wilde we graag onderweg genieten van het land. Wij kozen voor de touringcar gezien de uitstapjes onderweg. Hier een korte opsomming van de culturele attracties waar je met de bus stopt. 

 

Reiskick omgeving Puno (25)

Stop 1: Andahuaylillas Kerk

De eerste stop is de Andahuaylillas kerk, een indrukwekkende kerk met veel beelden in prachtige met goud, zilver en edelstenen gestikte gewaden. Deze koloniale kerk is gebouwd op de fundering van een inca tempel. Deze stijl is niet alleen katholiek maar heeft vooraan in de kerk in het hoogaltaar op het plafond ook de achthoekige ster van Arabische invloeden. Ook zijn in deze kerk invloeden van de Andes en Griekse mythologie te vinden (een meermin). 90% van de kerk is uitgevoerd in goud, weliswaar bladgoud.

Reiskick Puno (3)
Reiskick omgeving Puno (9)

Stop 2: Raqchi

De tweede stop is Raqchi, een Inca plek. Omringd door een muur van vijf kilometer en drie meter hoog! Deze ligt aan de voet van een inmiddels gedoofde vulkaan. Deze plek was een rustplek, opslag voor oorlog, handel, administratief en religieus centrum. De derde stop is bij een tempel uit de Pucara beschaving (pre- Inca. 2000 tot 500 v Chr). De tempels staan op een heuse Pyramide. De gids liet zien dat een kompas dol draait door de aanwezige energie.

Reiskick omgeving Puno (37)
Reiskick omgeving Puno (35)

Stop 3: Bezoek de drijvende eilanden van Uros

Vanuit Puno vertrekken boottochten naar de drijvende eilanden van de Uros indianen. De eilanden drijven op een bodem gemaakt van riet. Hierop staan huizen en andere bouwwerken. Men zegt dat de stam honderden jaren geleden het meer op is gevlucht om aan vijandige stammen te ontsnappen.

Reiskick omgeving Puno (25)

Overnachten in Puno

Royal Inn Hotel Puno is een prachtig kleurrijk hotel met ruime kamers, een zithoek en badkamer. De bedden liggen heerlijk en het is goed verzorgd. In het hotel zit een leuk barretje waar je iets kunt drinken. Je hebt uitzicht over het meer, hier dobberen overal bootjes.

Booking.com
Reiskick omgeving Puno (8)