De beste (goedkope) reistijd voor Peru

De beste (goedkope) reistijd voor Peru

Peru is een fantastische reisbestemming met prachtige natuur en een rijke historie. Ervaar de nalatenschap van de Inca’s, de koloniale steden met sfeervolle straatjes en de indianen bevolking in prachtige klederdracht. Om een goede afweging te maken wanneer de beste (goedkope) reistijd voor Peru is, hebben we hier meer informatie voor je.  

Peru is het hele jaar door goed te bereizen. Het land kent twee verschillende seizoenen, namelijk het droge en natte seizoen. Het hoogseizoen is in de droge periode van mei tot oktober. In deze tijd zijn ook verreweg de meeste bezoekers in Peru. De beste reistijd voor Peru is tijdens onze zomermaanden, juni tot en met augustus. In deze maanden is de temperatuur optimaal. De Peruanen zelf hebben dan ook vakantie. De maanden mei, september en oktober zijn een goed alternatief. Het klimaat is dan ook goed.

Reiskick Machu Picchu (24)

De winterperiode

Let op: vliegmaatschappijen en hotels beschouwen half december tot half januari ook als hoogseizoen.

Van juni tot september is het winter op het zuidelijke halfrond. In de hooglanden zijn de dagen helder en vaak verbluffend zonnig. De nachten zijn behoorlijk koud, met name in de hoge hoogte. Mocht je van plan zijn het Andesgebergte te bezoeken en trektochten zoals de Inca-trail willen maken, dan is dit ook de ideale reistijd. De lucht is vaak helder waardoor je kunt genieten van de mooie vergezichten. De winterperiode is ook het beste om het Amazonegebied van Peru te bezoeken. In deze tijd van het jaar zijn minder muggen en veel dieren en insecten concentreren zich rond de rivieren. 

Let op: 28 juli is de nationale feestdag van de Peruanen. De bevolking reist dan in grote getalen door het land. Accommodaties vinden op populaire bestemmingen zal lastig zijn en attracties een stuk drukker. 

Reiskick Machu Picchu (16)

Het klimaat van Peru

Het droge seizoen is over het algemeen van mei tot en met oktober. November tot en met april is het regenseizoen en de natste maanden zijn januari tot en met april. Met name in de berggebieden kunnen wegen en trekpaden onbegaanbaar worden. Tussen de drie regio’s verschilt het klimaat echter aanzienlijk. De kust is overwegend droog en mild, het Andesgebied is gematigd tot koud en de oostelijke laaglanden zijn tropisch warm en vochtig.

Reiskick omgeving Puno (35)

Goedkoop reizen naar Peru

De goedkoopste tijd om naar Peru te vliegen is meestal in het laagseizoen, van eind oktober tot half december en van half januari tot april. Alhoewel dat samenvalt met het regenseizoen in de hooglanden en de jungle, is dit wel het hoogtepunt van de zomer langs de kust. De tarieven stijgen over het algemeen in juni en bereikten vervolgens hun hoogtepunt in de hoge reisseizoenen tussen juli en september en in december in de aanloop naar Kerstmis en Nieuwjaar.

Note: Bedenk dat vluchten op weekdagen vaak goedkoper zijn dan de weekendtarieven.

Reiskick Cusco  (5)

Drukte in Peru

Drukte is te vermijden door te reizen in de maanden oktober tot en met april, je moet dan wel rekening houden met de wisselwerking bij weersomstandigheden. Over het algemeen zijn de tussenseizoenen (april tot juni, eind september tot oktober) de beste combinatie van minder drukte en relatief lagere prijzen. 

Reiskick Cusco markt (7)