Informatie over Noord Serengeti National Park

Informatie over Noord Serengeti National Park

Maak een game drive naar Noord Serengeti National Park. In het droge seizoen heb je hier een goede kans om een deel van de migratie te zien. Tijdens de migratie trekken lange rijen gnoes door Noord Serengeti die vergezeld worden door duizenden zebra’s. De dieren worden door de roofdieren, zoals hyena’s, leeuwen en jakhalzen, achterna gezeten. Deze doen zich tegoed aan de zwakke dieren.

Informatie over Noord Serengeti National Park - Reiskick

De grote trek in Noord Serengeti

Aan de Grote Trek nemen ongeveer anderhalf miljoen gnoes deel en ongeveer tweehonderdduizend zebra’s. Tijdens de jaarlijkse migratie trekken rijen gnoes en zebra’s van zo’n 40 tot 50 kilometer lengte voorbij omringt met roofdieren, zoals hyena’s en jakhalzen. In Noord Serengeti heb je grote kans de trek tegen te komen. Vanaf verschillende hotels kun je dit schouwspel zelfs vanaf het balkon zien! De precieze tijd van de migratie verschilt jaarlijks en is een onvoorspelbare, spontane gebeurtenis. De eerste kuddes migreren dan vanuit de Masai Mara naar de groene grasvlaktes in de zuidoostpunt van de Serengeti, rond Lake Ndutu. Hier komt de trek tot stilstand, waarna de kudde zich verspreidt over de vlaktes.

De grote trek in Serengeti national Park noord - Reiskick
De grote trek in Serengeti national Park noord - Reiskick

De route van de grote trek

In de periode januari en februari worden hier de kalveren geboren. Als de grasvlaktes half maart zijn kaalgevreten, trekken de eerste kuddes weer westwaarts. Rond april en mei passeren ze het gebied tussen de Moru kopjes en het westen van de Seronera Valley. In de maand juni kunnen de kuddes zich splitsen, waarbij het kleinste deel direct Noordwaarts trekt. De rest trekt eerst verder Westwaarts naar de Grumeti rivier. Begin juli vormt de kudde weer één geheel en gaat op weg naar de Mara rivier. De gnoes die de oversteek halen zullen tot eind oktober in de Masai Mara verblijven.

Noord Serengeti loopt niet leeg. De overige dieren – gazellen, giraffes en roofdieren – hebben veelal een vast territorium en migreren niet. Het is dus niet zo dat Noord Serengeti leeg loopt als gevolg van de trek!

De route van de grote trek in National Park Serengeti Noord in Tanzania - Reiskick

De migratie

Hopelijk word je door de natuur getrakteerd op een glimp van de migratie. Onmetelijk ver, staan de gnoes vergezeld met de zebra’s voor de migratie. Vanuit Noord Serengeti kun je naar de mare River rijden. Daar vindt de jaarlijkse oversteek plaats van gnoes en zebra’s op weg naar de Serengeti. Krokodillen, leeuwen, aaseters en andere nachtdieren liggen hier op de loer. Een enkele rit is wel 200km.

Vang een glimp op van de migratie in Tanzania - Reiskick

Ga vroeg in de ochtend om de killers te zien!

Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met een gamedrive. De meeste kills en dieren spot je nu eenmaal vroeg op de dag. Luipaarden hebben de hoogste slagingspercentage met jagen, 95% van de aanvallen maken ze een kill! Ze belagen hun prooi vanuit een schuilplek. Ze leven en jagen alleen. 

Luipaarden hebben de hoogste slagingspercentage met jagen - Reiskick

Verschillende antilopen

De elandantilopen is de grootste in zijn soort en kan wel 900 kilo wegen. Klipspringers zijn kleinere antilopen die het vermogen hebben om van rots naar rots te springen. Ze hebben een soort van rubber onder hun hoefjes zodat ze er niet van afglijden. Dikdiks zijn mini antilopen.

De elandantiloop in Tanzania - Reiskick

De neushoorns

De neushoorns die hier leven, zijn allemaal getagd en worden continu bewaakt door parkrangers. Zij zorgen er ook voor dat ze niet naar Kenia oversteken. Er is immers veel geïnvesteerd in de neushoorns. De laatste neushoorns zijn in het krugerpark gezet en daar hebben zij zich in alle rust kunnen voortplanten. Het park is omheind zodat ze niet weg kunnen. De neushoorns zijn nu weer teruggezet in Serengeti. Stropers liggen echter continu op de loer.

Leuke tip om te weten:

Overal in de Serengeti zie je de afgebroken takken of zelfs bomen in tweeën gespleten. Dat doen de olifanten. Zo halen zij de bladeren dichterbij. Dit zorgt voor het behoud van de savanne. Zonder de olifanten waren de graslanden er namelijk niet.

Giraffen in Serengeti Noord - Reiskick
Uitzicht over Serengeti Noord - Reiskick

Overnachten in Serengeti National Park?

Zebra-Kemang'ore Bush Lodge is de perfecte ligging in Serengeti National Park. Met een restaurant, bar en gratis Wifi zul je een onvergetelijke tijd hier ervaren. Je slaapt in tenten. Een gave ervaring als je het ons vraagt. Hierdoor krijg je een echt vakantiegevoel! Boek hier je verblijf.

Zebra-Kemang'ore Bush Lodge - Reiskick